Takip Et

SGK DOĞRU SÖYLEMİŞ

SORU: Hocam, Babam vefat etti. Annem için Bağkur emeklisi babamın maaşı için başvuru yaptık. Ayrıca annemin kendi babası da SSK’dan emekliydi. Dedem 1981 yılında, ananem de 2004 yılında vefat etmişti. Annem kendi babasından kalan SSK yetim aylığı için başvuru yapabilir mi? Bu konuda herkez bir şeyler söylüyor.SGK, ‘alamaz, tercih yapması gerekiyor’ dedi. Bu konuda sizin değerli görüşünüzü almak istiyoruz.

CEVAP: SSK’nın vermiş olduğu bilgi doğru. Babanız 1 Ekim 2008’den sonra vefat ettiğinden, anneniz hem eşinden hem babasından olmak üzere çift aylık alamaz.

Ancak, annenizin şartları uygun olsa ve 1 Ekim 2008’den önce babasından aylık bağlatmış ve daha sonra evlenmesi veya sigortalı çalışması nedeniyle aylığı kesilmiş olsaydı, bugün babanızın vefatı üzerine tekrar babasından da aylık bağlatabilir ve eşinden dul, babasından yetim aylığı olmak üzere iki aylığı birlikte alabilirdi.

Çevrenizde bu durumda olup çift aylık alanlar olabilir. Bunlar sizi yanıltmasın.

YÜZDE KAÇ MALULSÜNÜZ ?

SORU: Hocam, 1974 doğumluyum yaklaşık 25 yıldır şeker hastasıyım. Allah geçinden versin, babam vefat etiği zaman emekli maaşını alabilir miyim? Hastalığımdan dolayı iş bulamıyorum.

CEVAP: Değerli okurum, Hastalığınız malul oranında yani en az yüzde 60 oranında işgücü kaybınıza yol açmışsa ve raporunuz ile tıbbi eklerini inceleyecek olan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu da malul olduğunuza karar verirse, babanız vefat ettiğinde yetim aylığı alabilirsiniz.

KISMİ ASKERLİK BORÇLANMASI YAPIN

Soru: Fuat Bey,20 Mayıs 1973 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 7 Şubat 1996. Toplam 4000 gün primim var. 1993/95 arasında 18 ay askerlik yaptım. Askerliğimin ne kadar kısmını borçlanmalıyım? Ne zaman emekli olurum?

Cevap: Değerli okurum,Askerliğinizin 80 gününü borçlanırsanız, 25 yıl sigorta süresi, 5750 gün prim ve 55 yaş şartlarına tabi olursunuz.

Borçlanmadan sonra 1670 gün daha prim ödeyerek priminizi 5750 güne tamamlamanız şartıyla, 55 yaşınızı dolduracağınız 20 Mayıs 2028’de emekli olabilirsiniz.

SSK DEĞİL , BAĞ-KUR

Soru: Hocam, 1960 doğumlu babam, ilk olarak 2007’de Bağkurlu oldu ve 2011’e kadar 3 yıl 10 ay prim ödedi. 2011’den sonra bugüne kadar da 2897 gün SSK’ya prim ödedi. Halen çalışıyor. SSK ve Bağkur birleştirmesiyle, 5400 günden 62 veya 63 yaşında emekli olma ihtimali var mıdır?

Cevap: Değerli okurum, Babanız, Bağkur’dan daha erken emekli olabilir. İsteğe bağlı prim ödemeleri Bağkur’a sayılıyor. İsteğe bağlı olarak Bağkur’a 1260 gün prim ödemesi halinde, Bağkur’dan yaş haddinden emekli olmak için 15 tam yıl (5400 gün) prim ödeme ve 62 yaş şartlarına tabi olur.

1260 gün prim ödemesiyle 5400 günlük prim şartını da sağlamış olacağından, prim ödemesini 1260 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir..

BABANIZIN KURUMU ÖNEMLİ

Soru: Fuat Hocam, 31 yaşındayım. 2014 yılı Mayıs ayından beri babamdan ölüm aylığı almaktayım. Güvenlik görevlisi olarak çalışırsam veya bir başka işte sigortalı çalışırsam ölüm aylığım kesilir mi?

Cevap: Değerli okurum, Sorunuzun cevabı babanızın tabi olduğu sosyal güvenlik kurumuna göre değişir. Babanız Emekli Sandığı’na tabiyse, sigortalı çalışmanız halinde aylığınız kesilmez. Ancak SSK veya Bağkur’a tabiyse sigortalı çalışmaya başladığınızda, aldığınız aylık kesilir.

Haftaya görüşmek üzere, Sosyal Güvenlikle kalınız 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.