Takip Et

ERKEN EMEKLİLİK

Değerli Okurlarım , Tüm sohbetlerde,yazılı ve görsel basında sürekli Erken Emeklilikten söz edilir ve bazen hayali bir açıklamayı ortaya atan dahi sonunda kendisi o hayali inanmak durumunda kalır.

Daha önceki yazılarımda da üzerinde sıkça durduğum ve açıkladığım gibi Ülkemizde emekli olabilmek için Yılımızı + Yaşımızı ve günümüzü doldurmak suretiyle emekli olabiliyoruz.

Son yıllarda yapılan düzenlemeler emekli olmayı zorlaştırdı. Hem yaş şartı yükseldi hem de ödenmesi gereken prim gün sayısı... Ancak bazı durumlarda yaştan dolayı erken emeklilik imkanı var.

Bu durumda ilk sigortaya giriş tarihi önemli 8 Eylül 1999 günü ile 30 Nisan 2008 günü arasında ilk defa işe giren erkekler, kısmi emeklilik şartlarıyla yani 4500 günle emekli olabiliyor.

4500 gün ile emeklilik 3600 günü kaçıranlar için güzel bir fırsat. Bu şartla emekli olabilmek için sigortalının 60 yaşını tamamlamış, 25 yıldan beri sigortalı olması ve en az 4500 gün prime sahip olması gerekiyor. Bu durumdaki erkek sigortalılar yaşlılıktan kısmi emekli olabiliyor. Yani genelde 8 Eylül 1999’dan önce işe başlayanlar için geçerli olan erken emeklilik hakkı, bu tarihten sonra işe başlayanları da kapsıyor.

9 Eylül 1999 günü ile 30 Nisan 2008 günü arasında işe giren kadınların kısmi emeklilik şartlarıyla yani 4500 gün sayısı ile emekli olabilmeleri için 58 yaşını tamamlamış olması, 25 yıldan beri sigortalı olması ve en az 4500 gün prime ulaşması gerekiyor. Özetlersek, kısmi emeklilik için erkeklerin 60 yaşını, kadınların ise 58 yaşını doldurması, 25 yıldan beri sigortalı olması ve en az 4500 gün prim ödemesi gerekiyor.

1 Mayıs 2008 tarihinden sonra sigortalı olanlar için ise tam emeklilikte prim gün sayısı 7200’e yani 20 yıla çıkıyor. Tam emeklilikte ilk defa 1 Mayıs 2008 tarihinden sonra sigortalı olan erkekler için emeklilik yaşı 2036’ya kadar 60, 2044 yılında ise 65’e ulaşıyor. Kadınlar için emeklilik yaşı 2036’ya kadar 58, 2048’de de 65’e çıkıyor. Kısmi emeklilik için gereken prim de Mayıs 2008’den sonra 5400 güne yükseliyor. Burada 25 yıllık sigorta şartı da devreye giriyor. Yani 15 yıl aralıksız sigortalı çalışmak emeklilik primi için yetiyor. Ama ilk sigortaya girilen tarihten sonra 25 yılın geçmesi gerekiyor.

YENİ YILDA , YENİ ANNEYE MADDİ DESTEK

2017 yılı için Doğum yapan Annelerimize yeni bir hak getirildi. Doğum öncesi ve sonrası toplam 122 gün izin kullanan kadınlar, çalışmadıkları sürenin parasını alabiliyor. Buna rapor parası deniyor. SSK’lı annenin eline doğumdan sonra en az 4424 lira geçiyor. Devlet şimdi de annelere bakıcı parası ödüyor. Sırasıyla konuları açıklayalım. Annelerin elini en çok ‘rapor parası’, ‘iş göremezlik ödeneği’ veya diğer adıyla ‘doğum parası’ rahatlatıyor.

Çoğu anne, SGK’nın otomatik olarak yaptığı bu ödemeyi almayı dahi unutuyor. Rapor parasının amacı, kadının çalışmasına engel bir hastalık, kaza veya hamilelik gibi bir durumda bu süre için belirli oranda gelir güvencesi sağlamak. Doğumdan önce 8 hafta (çoğul gebelikte 10 hafta), doğum sonrasında 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta veya 112 gün izin veriliyor. Rapor parası bu güne ve brüt maaşa göre hesaplanıyor.

Asgari ücretle çalışırken doğum nedeniyle bu yıl 16 hafta izin kullanan sigortalı kadın 4424 lira iş göremezlik ödeneği alıyor. Ödeme son üç ayda alınan ‘brüt ücret’e göre. Tabloda bordroda yazan brüt ücrete göre alınabilecek rapor paralarına yer verilmiştir. Ödemeler PTT ve Ziraat Bankası aracılığıyla yapılıyor. Avrupa Birliği (AB) ile ortaklaşa finanse edilen ve SGK tarafından yürütülen ‘Evde Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi’ne Ankara ve İstanbul da dahil edildi. Antalya, İzmir ve Bursa’da bugüne kadar 6 bin 755 anne ve 8 bin 418 çocuk bakıcısı faydalandı. Toplam 15 milyon euro hibe dağıtıldı. Ankara ve İstanbul’da ilk etapta 5 bin anneye ayda 1500 lira ödeme yapılacak. 0-2 yaş çocuğu olan Bakıcı ve doğum parasını alanların eline en az 5924 lira geçecek. Bu imkandan, sigortalı çocuk bakıcısı çalıştırmaları halinde 0-2 yaş arası çocuğu olan çalışan ya da çalışmaya başlayacak işçi statüsündeki anneler yararlanabilecek.

Önemli olan şart ; Projeden yararlanmak isteyen annenin maaşının asgari ücretin iki katını aşmayacak olmasıdır.

Haftaya görüşmek üzere , sosyal güvenlikle kalın.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.