Takip Et

YURTDIŞINDA ÇALIŞABİLİRSİNİZ,MAAŞINIZ KESİLMEZ

Soru : Fuat Hocam Merhaba,Sizden bir konuda yardım ve bilgi rica ediyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Aile birleşimi ile Türkiye’den bir yıl önce geldim. Frankfurt’ta yaşıyorum. Çalışmak istiyorum çünkü buna ihtiyacım var. 30 yıldır Türkiye’de çalışmaktım . Küçük yaşta iş hayatına başladığımdan dolayı Mayıs 2018 de emekli oldum.(Doğum tarihim 1972) Frankfurtta yeni geldiğimden dolayı ve henüz dil bilmediğimden dolayı çalışma hayatım olmadı buraya emekli olarak gelmiş bulunmaktayım.Benim sorum şudur; Almanya’da mini jop ve tam gün çalışma yani 8 saat v.b çalıştığım da Türkiye’deki emekli maaşım kesilir mi?

Herkes bana Türkiye’deki emekli maaşımın kesileceğini söylüyor. Kimisi 450 Euro üstünde aylık para alırsam Türkiye’deki emekli maaşının kesileceğini söylüyor.

Doğru bilgiye ihtiyacım var.

Burada yaşayanlar gibi parayı yatırarak emekli olmadım.

Gerçekten bir fiil çalışarak emekli oldum.Sizden bu konuda yardım rica ediyorum bilginize ihtiyacım var. Cevap verirseniz sevinirim. Teşekkür ederim şimdiden.Saygılarımla,

Cevap : Değerli okurum,3201 Sayılı yasadan yararlanmadığınız için yani emekli olurken bir gün dahi Yurtdışı borçlanması yapmadığınız için yurtdışında tam gün yada mini job olarak çalışmanızda hiçbir sorun bulunmamaktadır.

Size çok net bir şekilde cevap veriyorum.Yurtdışında çalışmanız halinde Türkiyeden almakta olduğunuz emekli aylığınız kesilmez,Çalışabilirsiniz.

ASGARİ ÜCRETTEN PİRİM YATIRMAYINIZ

Soru : Sayın Fuat TÜTÜNCÜOĞLU merhaba,Size İstanbul’dan yazıyorum.Öncelikle size,çalışanlarınıza ve güzel İzmir’imize selamları sunarım. 2008 yılı ocak ayında kurulan ** YAPI LTD şirketimizde firma sahibi olarak kendimi yapmadım.Eşimi firma sahibi ve 4b li yaptım.Ben ilk 16/09/1990 yılında 4/a lı oldum ve 7130 prim günüm olmuştur.Şuan sigortalı değilim.Firmayı kendi üzerime almak istiyorum.Eşimi 4b den çıkararak şirkette çalışan 4a lı yapmak istiyorum.

*Firmayı kendi üzerime almak istiyorum.

*Bugünden itibaren 2 yıl 4b den pirim ödeyerek emekli maaşım artar mı?

*Hiç bir faydası olmaz ise firma eşimin üzerinde kalsın mı?Bu konuda bilgi rica eder,selam ve saygılarımı sunarım.

Cevap : Değerli okurum,öncelikle kendinizi ve sorununuz net bir şekilde ifade ettiğiniz için sizi kutluyorum.Siz 50 yaşında olduğunuzu telefonda ifade etmiştiniz ilk işe girişinize göre 52 yaşında emekli olmaya hak ediyorsunuz.Emeklililiğiniz için 5525 size yetiyor ama 7130 gününüz bulunmaktadır.Şirketi üzerinize almanız halinde doğal olarak 4/b li olacaksanız fakat 4/b’li olduktan sonra bir fiil 1260 gün yani 42 ay yani 3,5 sene 4/b li olarak prim yatırmayacağınız için 52 yaşınızı doldurduğunuz tarihte emeklilik dilekçenizi verebilir ve 4/a dan emekli olabilirsiniz.Fakat 4/b li olarak yatıracağınız primlerinizi asgari ücretten yatırmamanızı tavsiye ederim.

SİZ DOĞRU YOLU BULMUŞSUNUZ

Soru ; iyi günler fuat bey yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim

ben 09.11.1981 doğumlu erkek ,

ilk sigorta başlangıç tarihi : 25.09.1998 ( 15 gün lük sigortam var )

askere gidiş tarihim : 21.05.2014 - 21.08.2015 (15 ay askerlik yaptım)

bağkur başlangıç tarihim : 15.09.2012 bu güne kadar 2134 gün sigorta 2576 gün bağkurum var toplam 4810 gün

ben e devletten nezaman emekli olurum a girdiğimde

4a ile olursam : 57 yaş +5900 pirim +25 yıl sigortalı diyor

4b ile olursam : 58 yaş + 5400 pirim yada 57 yaş + 9000 pirim diyor.

doğru ise ben 4b 58 yaş + 5400 gün le emekli olmam en avantajlı gibi geliyor sizce doğrumu düşünüyorum ( birde herkes sigortanın emekli maaşı daha fazla sigortaya gec diyor sizce ne yapmam gerek ,ayrıca benim aklımda başka bir konuda var

şimdi pirim günlerini doldurduktan sonra yatırılan pirimler hem gereksiz hem de maaşı düşürüyormuş benim ikinci planımda yaşımı beklerken iş yerimi eşimin üstüne yapıp onun primlerini yatırmak( böylece hem fazla pirim ödemicem hemde aynı ayda ikisini ödeme gücüm olmadığından.)

eşimin doğum tarihi : 21.12.1979

ilk işe giriş tarihi : 01.11.1996 (staj)

ilk sigorta başlangıç tarihi : 21.06.2006

05.10.2009 da da bir çocuğumuz oldu

toplam 181 günlük sigortası var

şimdi eşimide e devletten sorgulattığımda

4a ile 58 yaş 4500 pirim + 25 yıl sigortalı,şartı en mantıklısı geliyor

şimdi eşimin sigortadan emekli olması için 9 yıl bağkur yapıp son 3 yıl sigorta ya geçirirsem onuda emekli ederim diye düşünüyorum şimdi bu bilgilerle sizce doğru bir yolmu çizmişim ..yada nasıl bir yol çizmeliyim

Cevap : Değerli okurum , siz dersinizi iyi çalışmış ve her ikinizin emekliliği ile ilgili doğru yolu bulmuşsunuz.

AVUSTURYADA ÇALIŞABİLİRSİNİZ

Soru : Sayın Fuat TÜTÜNCÜOĞLU,19.12.1974 doğumluyum.İlk İşe Giriş Tarihi 01.11.1992,Toplam Uzun Vade Gün Sayısı: 6539 Normal şartlarda emekli olabilmem için 53 yaşımı beklemem gerekiyor. 5600 gün prim ödeme günümü tamamladım. Sigortalı olduktan sonra ilk yıllarımda devamlı çalışmadım fakat bildiğim kadarıyla 25 yıllık sigortalılık süresi için devamlı çalışma şartı yok. Avusturya’dan iş teklifi aldım. Bu teklif doğrultusunda eğer buraya gidersem SGK primlerimi devam ettirebilirmiyim? Şu ana kadar özellikle son 15 yılda devamlı en yüksek orandan primlerim yattı. Bu bağlamda Avusturya’ya gitmeden önce en doğru yol emekliliğimi isteyip yaşımı mı beklemek olur orada? Eğer emekliliğimi istersem (bu güne kadar yurtdışında hiç çalışmadım) bu Avusturya’da çalışmama engel mi? Saygılarımla,

Cevap : Değerli okurum,Siz Avusturyada çalışabilirsiniz.Fakat kesinlikle ileride Avusturya günlerinizi borçlanarak daha yüksek emekli aylığı alabilirim düşüncesine kapılmayın zaten siz 53 yaşında emekli olabilmeniz için yeterli gün sayısına sahipsiniz.

Haftaya görüşmek üzere , Sosyal Güvenlikle kalınız. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.