Takip Et

ÖZÜR VE DÜZELTME

Değerli okurlarım,öncelikle yazılarıma gösterdiğiniz yoğun ilgi nedeniyle sizlere binlerce teşekkür ederim.

Yoğun iş temposu içerisinde de olsa sizlerden gelen soruları geçte olsa mutlak surette yanıtlamaya çalışıyorum fakat 21 Mayıs günkü köşemde Ziya AKGÜN isimli okurumun sorusundaki (1)Ben Türkiye'den SSK-özel sektör emeklisiyim . satırı yanlış bilgi vermeme sebep olmuştur.Bu nedenle Başta Ziya AKGÜN olmak üzere tüm okurlarımdan ve gurbetçi yurttaşlarımızdan özür dilerim.

***

SORU : Fuat Bey iyi akşamlar,Sizin Denge'de aydınlatıcı değerli yazılarınızı okudum. Bu değerli yazılarınız için size çok teşekkür ederim. Benim size acizane bir sorum olacak.Bana bu konuda cevap verebilirseniz çok sevinirim. Şimdiden size çok teşekkür ederim.

(1)Ben Türkiye'den SSK-özel sektör emeklisiyim . Sigorta başlangıç tarihim 18 Nisan 1988 ve Haziran 2010 senesinde SSK'dan emekli oldum. (2)Çalışırken gün sayımı arttırmak için 540 gün askerlik borçlanması ve 527 gün yurtdışı borçlanması da yapmıştım.Daha sonra 28 Nisan 2016 senedinde evliğimden dolayı Almanya'ya geldim ve şu an Almanya'da ikamet ediyorum.Sizden öğrenmek istediğim şudur; ben Almanya 'da vergiden muaf olan, 450.€- Minijob olarak çalışabilirmiyim? Bu şekilde Minijob olarak çalışırsam Türkiye'den emekli maaşımı almaya devam edermiyim? Saygılarımla..ZİYA AKGÜN

YANLIŞ CEVAP : Değerli okurum,Sadece 3201 sayılı Yurtdışı Borçlanma yasasından yararlanarak Emekli olan kişiler Yurtdışında çalışmaları halinde TC’den almakta oldukları maaşı durdurmaları,çekmemeleri gerekiyor fakat siz Türkiyedeki günleriniz ile emekli olduktan sonra yurtdışına gitmişsiniz.Yurtdışında hangi ülke olursa olsun dilediğiniz gibi çalışabilirsiniz,hiçbir sıkıntı yok.Sizin sorunuzdan yola çıkarak gurbetçilerime bu konuda bir hatırlatma daha yapmak isterim Yurtdışı borçlanması yaparak 28/06/2012 tarihi itibariyle emekli olan ve maaşlarını almaya başlayan gurbetçilerimiz halen minijob olarak çalışmaya devam edebilirler bu tarihten sonra emekli olanlar ise yurtdışında ASLA ÇALIŞAMAZLAR.

DOĞRU CEVAP : Değerli okurum,Sadece 3201 sayılı Yurtdışı Borçlanma yasasından yararlanarak Emekli olan kişiler Yurtdışında çalışmaları halinde TC’den almakta oldukları maaşı durdurmaları,çekmemeleri gerekiyor,Sosyal Güvenlik Kurumunun 2012/24 sayılı genelgesi uyarınca sadece 28/06/2012 tarihi itibariyle emekli olup,maaş almaya başlayanlar Minijob olarak çalışanlar çalışmalarını devam ettirebilirler,Minijob olarak çalışmayı bırakmaları halinde tekrar çalışmak istemeleri halinde ise çalışamazlar aynı şekilde 28/06/2012 tarihten sonra ilk kez Minijob işte çalışmak isteyenler de çalışamazlar.

***

KISMİ ASKERLİK BORÇLANMASI YAPIN

SORU : Hocam,İlk kez 1998 yılı Ekim ayında sigortalı oldum. doğumluyum. 5980 gün primim var. Askerliğimi sigorta başlangıcından önce yaptım. Bu şartlarda ne zaman emekli olurum? Ne kadar askerlik borçlanması yaparsam emekliliğimi geri çekerim?

Cevap: Değerli okurum, Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 57 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Askerlik sürenizi kısmi borçlanma yaparak borçlanmanız halinde, bir yaş önce yani 56 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olmanız mümkün.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKİLANLAR NE ZAMAN ÇIKACAK

SORU: Fuat Bey, Askerliğimi 2002- 2003 arasında yaptım. SSK başlangıç tarihim 1998 olup 5430 gün prim ödemem var. EYT yasası çıkarsa ne zaman çıkmaz ise ne zaman hangi tarihte emekli olabilirim ?

CEVAP: Değerli okurum, Emeklilikte yaşa takılanlar için çok yazdım,çok yazıldı çizildi ve fakat maalesef İktidar kanadından bugüne kadar hiçbir olumlu yanıt verilmediği gibi verilen önergeler de red oldu yani yasanın çıkacağına dair değil tam tersi çıkartılmayacağı açıklandı.Burası Türkiye,bir bakarsınız olmaz denilen şey olmuş..Bu gün itibariyle Siz prim ödeme gününüzü 5900 güne tamamlamanız şartıyla, 57 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

GÜN+AY+YIL YAZMAMIŞSINIZ

SORU : Hocam , 1972 doğumluyum. İlk kez 1982 yılında sigortalı oldum ve şu an 5970 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olurum?

CEVAP: Değerli okurum,Sorunuzu doğru cevap verebilmem için doğum tarihinizi ve ilk işe giriş tarihini gün+ay+yıl olarak vermeniz gerekirdi.5970 gün emekli olabilmeniz için yeterli bir gündür eğer 23/05/1982 önce işe girmiş iseniz 46 yaşında sonra girmiş iseniz 47 yaşını dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Haftaya görüşmek üzere,sosyal güvenlikle kalınız. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.