Takip Et

ÖNEMLİ! Gurbetçi yurttaşlarımıza önemli uyarı

TBMM’de iktidar milletvekilleri tarafından 8.7.2019 tarihinde verilen kanun teklifi ile; Gurbetçi yurttaşlarımıza büyük oyun oynanmak istenmektedir.

Aydın Milletvekili ve KİT başkanı Sayın Mustafa Savaş'ın verdiği teklifte ;

a.) Borçlanma tutarının hesaplanmasına esas olan primin %45 e çıkartılması

b.) Borçlanılan sürelerin 5510 sayılı kanunun dördüncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı olarak kabul edilmesi (yani BAĞKUR)

c.) Türkiye’de sigortalılık başlangıç tarihinden önceki sürelerini borçlananların, bu sürelerinin Türkiye’deki sigortalılık başlangıç tarihinden geriye götürülen sürelere, Türkiye’de sigortası olmayanların ise borçlarını tamamen ödedikleri tarihten geriye götürülen sürelere mal edilmesi. TEKLİF EDİLMEKTE.

Bunun gerekçesi çok ilginç teklifin altına da “ Vatandaşlarımızdan gelen taleplere yönelik olarak çeşitli konularda ihtiyaç duyulan kanuni düzenlemelerin hayata geçirilmesi amaçlanmaktadır. DENMEKTEDİR.

Gurbetçilerimiz için felaket olan bu teklifi çok öz bir şekilde sizlere açıklamak istiyorum.

1-Asgari ücretin günlük brüt yüzde 32’si borçlanma bedeli olarak belirlenirken, değişiklik teklifi ile bu oran yüzde 45’e çıkartılıyor. Yani günlük bedel 2019 yılı sonuna kadar geçerli brüt 85,28 TL’nin yüzde 32’si 27,29 TL iken, günlük borçlanma bedeli 38,38 TL oluyor.

Kanun teklifi bu şekilde TBMM Genel Kurulu'ndan geçerse örneğin; 5000 günlük bir sürenin borçlanma tutarı 136.450 TL iken bir anda 191.850 TL’ye çıkacak.

Kanun çıkmadan başvuru yapılması halinde bu değişiklikten etkilenmeden günlük 27,29 TL’den faydalanmak mümkün. Zira borçlanma bedeli başvuru tarihindeki kanuna göre belirlenmektedir.

2-Gurbetçinin SSK’dan emekli olma hakkı kaldırılıp Bağkur kapsamına alınıyor. Türkiye’de en son hangi statüde (SSK, Bağkur, Emekli Sandığı) çalışmanız olursa olsun, "Ben yurtdışı sürelerimi borçlanmak istiyorum" dediğiniz anda yurtdışı süreleri Bağkur kapsamında borçlandırılacak. Bu ise hem emekli aylığının düşmesi hem de daha fazla bedelle emeklilik demek.

Kanun teklifi bu şekilde TBMM Genel Kurulu'ndan geçerse örneğin; SSK kapsamında 5000 günle emekli olabilecek bir gurbetçi erkek vatandaşımız sigorta statüsü Bağkur sayılacağından en erken 9000 güne yani brüt günlük asgari ücretin yüzde 45’ini aldığımızda 345.330 TL ödemek zorunda kalacak.

Burada kanun değişikliği yürürlüğe girmeden başvuru yapmakla mevcut günlük 27,29 TL üzerinden borçlanmak mümkün ancak, Bağkur kapsamında yapılan borçlanmaya karşı iş mahkemesinde dava açılarak hak aranması gerekecek.

3-Gurbetçi borçlanmasını ne kadar doğru yaparsa yapsın borçlandığı zamanlar o yıllara değil Türkiye’de son çalışılan süreden geri götürülecek sürelere mal edilerek emekli maaşı yarı yarıya düşürülecek.

70 Cent'e muhtaç olduğumuz dönemde gurbetçi yurttaşlarımızın dövizleri ile kurumun aktüeryal dengesi sağlanırken şimdi ise nimet / külfet olarak görülmektedir.

Teklifte ağırlıklı olarak yurtdışı borçlanması yapmak suretiyle aylık bağlanan sigortalıların, borçlanma karşılığı ödemiş oldukları tutarları çok kısa sürede emekli aylığı almaları gerekçe gösterilmektedir.

Bana göre; teklifteki böylesine ağır yaptırımlar ve düzenlemeler yerine bu gerekçe üzerinde farklı bir uygulamaya gidilmesinin daha uygun olacağıdır.

Umarım ve dilerim ki gurbetçilerimizi mağdur edecek olan teklif bu haliyle yasalaşmasın.

Haftaya görüşmek üzere, sosyal güvenlikle kalınız. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.