Takip Et

SORULARLA SGK BORÇ YAPILANDIRILMASI (2)

Değerli okurlarım,bildiğiniz üzere 7143 sayılı "Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun 18/5/2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve son müracaat tarihi olarak 31/07/2018 olarak belirtilmiştir.Konuya ilişkin olarak Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 06/06/2018 tarihli ve 2018-19 sayılı Genelge yayımlanmış olup, Genelgede hacizlerin kaldırılmasına ilişkin soru ve cevaplar aşağıda yer almaktadır.

Bu arada ; yapılandırma için son haftaya girdiğimizi hatırlatmak isterim

7143 SAYILI KANUN KAPSAMINDA YAPILANDIRMA BAŞVURUSUNDA BULUNULDUĞUNDA İŞVERENLERİN SAGK YA OLAN BORÇLARINDAN DOLAYI ÜÇÜNCÜ KİŞİLERDEKİ HAK VE ALACAKLARINA 6183 SAYILI KANUNUN 79 NCU MADDESİNE GÖRE KONULMUŞ HACİZLER KALDIRILACAK MI ?

Borçlular tarafından yapılandırma başvurusunda bulunulması halinde üçüncü kişiler nezdindeki hak ve alacaklar üzerine konulan hacizler;

-Peşin ödeme yolunun tercih edilmesi halinde, borcun tamamının ödenmesinin,

-Taksitle ödeme yolunun tercih edilmesi halinde ise, ilk taksitin ödenmesinin ardından kaldırılacaktır.

7143 SAYILI KANUN KAPSAMINDA YAPILANDIRMA BAŞVURUSUNDA BULUNULDUĞUNDA TAŞINIR VE TAŞINMAÇZ MALLAR ÜZERİNDEKİ HACİZLER KALDIRILACAK MI ?

Kanunun kapsamına giren alacaklardan dolayı daha önce taşınır ve taşınmaz mallar üzerine haciz tatbik edilmiş ise hacze konu malın birden fazla olması ve her birinin değerinin ayrı ayrı belirlenebilir nitelikte ya da ayrı ayrı tescile konu olması şartıyla haczin devam edeceği malın değerinin en az yapılandırma öncesindeki toplam borç tutarını karşılaması ve borçlu tarafından yazılı talep edilmesi kaydıyla daha önce konulmuş hacizler yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacak, alınmış teminatlar ise yine yapılan ödemeler nispetinde iade edilecektir.

Buna göre, taşınır ve taşınmaz mallar üzerindeki hacizler;

- Yapılandırma başvuru sırasında peşin ödeme yolunun tercih edilmesi halinde yapılandırılan borcun tamamının ödenmesinin ardından tümüyle,

- Başvuru sırasında taksitle ödeme yolunun tercih edilmesi halinde ilk taksit tutarının ödenmesi, hacze konu olup yapılandırma kapsamına girmeyen başka bir borcun bulunmaması ve borçlu tarafından talep edilmesi kaydıyla yapılandırma öncesi toplam borç miktarı kadar (kalan asıl alacak + gecikme cezası + gecikme zammı) hacizler baki kalmak kaydıyla,

Kaldırılacaktır.

7143 SAYILI KANUN KAPSAMINDA YAPILANDIRMA BAŞVURUSUNDA BULUNULMASI,HACİZ VE SATIŞ İŞLEMLERİNİ DURDURUR MU ?

Yapılandırma talebinde bulunan borçluların, yapılandırma kapsamına giren borçları yapılandırıldığında bu borçlar için haciz ve satış işlemleri durdurulacaktır.

YAPILANDIRMA ÖNCESİ HACZEDİLMİŞ VE TRAFİKTEN MEN EDİLEREK OTOPARKA ÇEKİLMİŞ ARAÇLAR ÜZERİNDEKİ YAKALAMALAR HANGİ HALLERDE KALDIRILICAK ?

Yapılandırma öncesi haczedilmiş ve trafikten men edilerek otoparka çekilmiş araçlar üzerindeki yakalamaların kaldırılması için yapılandırma başvurusunda bulunulmuş ve yediemin ücretinin ödenmiş olunması şarttır

6183 SAYILI KANUNUN 48 NCİ MADDESİ GERİĞİNCE TECİL VE TAKSİTLENDİRİLMESİ DEVAM EDENLER YAPILANDIRMA TALEBİNDE BULUNABİLİRLER Mİ ?

Talepte bulunmaları halinde, Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle 6183 sayılı Kanunun 48’inci maddesine istinaden tecil ve taksitlendirilmesi devam edenler (bozma koşuluna girmemiş olan) bu kapsamda bozma işlemi yapılmadan durdurma işlemi yapılarak, kalan taksit tutarlarına ilişkin alacak asılları yeniden yapılandırmaya göre hesaplanarak yapılandırılabilirler.

YAPILANDIRMA TALEBİNDE BULUNULMASI HALİNDE GSS DEN YARARLANILMAYA BAŞLANABİLİR Mİ ?

Söz konusu sigortalıların, bu kanun kapsamındaki borçlarını yapılandırmaları hâlinde, yapılandırılan borç haricinde altmış günden fazla prim ve prime ilişkin borçlarının bulunmaması veya altmış günden fazla prim ve prime ilişkin borçları bulunmakla birlikte bu borçlarını ilgili kanunlara göre taksitlendirmiş veya yapılandırmış olup ödeme yükümlülüklerini de yerine getiriyor olmaları ve bu maddeye göre yapılandırılan borçlarının ilk taksitini ödemeleri kaydıyla genel sağlık sigortasından yararlanmaya başlatılacaktır.

Yapılandırmanın bozulması veya cari döneme ilişkin altmış günden fazla prim ve prime ilişkin borcun bulunması halinde sağlık yardımından yararlanması sona ermiş olacaktır.

Yapılandırma talebinde bulunup sağlık hizmeti alanların, ihlal nedeniyle yapılandırmalarının iptal edilmesi halinde, yapılandırılmanın bozulduğu tarihe kadar sağlık yardımlarından yararlanmaya müstahak olacaklardır.

KAPSAMA GİREN ALACAKLAR DOLAYISIYLA AÇILAN DAVLARDAN FERAGAT EDİLMESİ GEREKİR Mİ ?

7143 sayılı Kanunun, 9 uncu maddesinin on üçüncü fıkrasına istinaden bu Kanunda öngörülen yapılandırma hükümlerinden yararlanmak üzere e-sigorta kanalıyla veya diğer yollarla başvuran borçluların, kapsama giren borçları nedeniyle dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri veya kanun yollarına başvurmamaları şarttır.

Haftaya görüşmek üzere sosyal güvenlikle kalın.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.