Takip Et

Anneniz doğum borçlanması yapamaz !

SORU: Fuat Bey, Annem 1965 doğumlu olup, ticari işi nedeniyle 1998 tarihinde Bağ-Kur girişi, 2001 tarihinde çıkışı olmuştur. Tekrar 2013 tarihinden itibaren isteğe bağlı sigortalı olarak ödemelerini yapmaya devam etmektedir. 1998 tarihinde kız kardeşim dünyaya gelmiştir. Annem doğum borçlanması yapılabilir mi?

YANIT: Değerli Okurum, Annenizin, Bağ-Kur sigortalılığının başladığı tarihten sonra doğan kız kardeşiniz için doğum borçlanması hakkı var. Fakat doğum borçlanması sonrası annenizin 2 yıl süre ile Bağ-kur’a prim ödememesi şartı var. Yani burada kadınlara getirilen borçlanma hakkındaki amaç borçlanabileceği o iki yıllık süre içerisinde hiçbir primin ödenmemesi gerekiyor. Anneniz bu süre içinde Bağ-Kur sigortalısı olarak prim ödemiş. O nedenle anneniz doğum borçlanması yapamaz.( Zaten ben de Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’lulara verilen doğum borçlanması hakkını anlamış değilim.)

DAVA AÇABİLİR MİYİM ?

SORU: Fuat Bey, 1972 doğumluyum. 1988 de sigortalı çalışmaya başladım. 7 bin 270 günüm var. Ne zaman emekli olurum? Yaştan dolayı dava açabilir miyim ?

YANIT: Değerli Okurum, Sorunuzda da belirttiğiniz gibi 5450 günden fazla prim ödemeniz olduğundan, 51 yaşınızı dolduracağınız 2021 yılında emekli olabilirsiniz. Yaş şartının kalkması için, kimseye dava açamazsınız. Açsanız da netice elde edemezsiniz. Çünkü emekli olmak için 3’üncü bir şart olarak, 8 Eylül 1999’da yürürlüğe konan yasanın iptal edilmesi için, dava açılmış ve Anayasa mahkemesince zaten red edilmişti. Unutma ki senin durumunda olan ülkemizde binlerce kişi var ve EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) adı altında bir gurup oluşturdular. Keşke siyasilerimiz mağduriyetinizi görse ve çözüm bulsalar.

KIDEM TAZMİNATI NASIL ALINIR?

SORU: Fuat Bey, 14 Ağustos 1972 doğumluyum. 20 yıldır aynı şirkette çalışıyorum. SSK prim günüm ve sürem doldu. 4 sene yaşımı bekleyeceğim. 7 bin günden fazla primim var. SGK’dan “kıdem tazminatı alabilir” yazımı aldım. Şirkete teslim ettim. Ancak resmi olarak bir işlem olmadı. Şirket eksi sermayede ve tazminatımla ilgili herhangi bir işlem yapılmadı. Çalışmaya devam ediyorum. Bordromda işleniyor. Kıdem yazsının bir süresi var mı? Resmi olarak göndermeli miyim? Bordrolu çalışmam yasal mı?

YANIT: Değerli Okurum, aldığınız yazının süresi yok. Ancak kıdem tazminatı almak için, öncelikle işten ayrılmanız gerekiyor. İşten ayrılmadığınız sürece işveren kıdem tazminatı ödemez. Şirkete yazılı olarak başvurup, ibraz ettiğiniz yazıya istinaden kıdem tazminatınızın ödenmesini talep ederek, işten ayrılın. Kıdem tazminatınızı ödemezlerse, iş mahkemesine dava açıp, tazminatınızı faiziyle birlikte mahkeme kararıyla alabilirsiniz.

İKRAMİYEMİ ALABİLİR MİYİM?

SORU: Fuat Bey, Devlet memuruyum. Bilfiil yaklaşık 24 sene devlete hizmetim var. Huzurum kalmadı. Kurumdan istifa ederek SSK’lı olarak çalıştığımda, 25 yılı doldurduğumda memuriyetten emekli olabilir miyim, kıdem tazminatı hakkım kaybolur mu?

YANIT: Değerli Okurum, Birleştirilen hizmet süreleri üzerinden aylık bağlananlara, Emekli Sandığına tabi hizmetinin kıdem tazminatına hak kazanma şartlarına uygun olarak sona ermiş olması şartıyla emekli ikramiyesi ödeniyor. Hizmet süreniz 15 yıldan fazla olduğundan, 1475 sayılı İş Kanununun 14. maddesinde belirtilen kıdem tazminatına hak kazanma şartlarını sağlamış durumdasınız.

İstifa dilekçenizde bu hususu belirterek memuriyetten ayrılıp, SSK(4/a) kapsamında en fazla 1260 gün çalıştıktan sonra emeklilik talep etmeniz halinde, 2829 sayılı Kanun uyarınca birleştirilmiş hizmet süreleriniz üzerinden Emekli Sandığı statüsünden emekli olursunuz ve memuriyette geçen hizmet süreniz için emekli ikramiyesi alabilirsiniz.

YOK ÖYLE BİR ŞEY

SORU: Fuat Bey, 1981 doğumluyum. 1987’de, stajyer olarak SSK girişim yapıldı. İlk sigortalı işe başlama tarihim ise 1998’dir. 2001 yılında askerliğimi yaptım. Bugün itibariyle SSK’lı (4/a) olarak 5235 günüm var. Erken emeklilik diye bir yasa çıkacakmış doğru mu?

YANIT: Değerli Okurum, Staj sigortası emeklilik açsından sigorta başlangıcı sayılmıyor. 1998 girişinizle emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi 5 bin 900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. 665 gün daha prim ödeyerek, toplam priminizi 5 bin 900 güne tamamlamanız şartıyla, 57 yaşınızı dolduracağınız 11 Ocak 2038’de emekli olabilirsiniz. Halk arasında dolaşan dedikodulara kanmayın, Maalesef TBMM’de erken emekli edecek bir yasa çalışması yok. Yılınızı da yaşınızı da gününüzü de doldurmak durumundasınız.

Haftaya görüşmek üzere, sosyal güvenlikle kalın. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.