Takip Et

Stajda emekliliğe esas prim yatırılmaz

Soru: Fuat Bey 21 Nisan 1979 doğumluyum. 1995’te stajyerken okul tarafından sigorta başlangıcı yapıldı. 4 bin 436 gün primim var. Ne zaman emekli olurum?

Cevap: Değerli Okurum, Stajda kişileri emekli eden sigorta kollarına prim ödenmediği için emeklilik açısından başlangıç sayılmıyor. Sigorta başlangıç tarihi kişi adına ilk defa uzun vadeli sigorta kollarına (malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları) prim ödenen gündür. Emekli olma şartlarını da sigorta başlangıç tarihi belirliyor. Başlangıç tarihinizi bildirmeniz halinde emekli olacağınız tarihi hesaplayabiliriz.

54 YAŞINDA EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ

Soru: Fuat Bey 1974 doğumluyum. Kasım 1993’te SSK’lı oldum. 1997-1999 arası askerlik yaptım. 4 bin 840 gün primim var. Ne zaman emekli olabilirim?

Cevap: Değerli Okurum, 25 yıl sigorta, 5 bin 675 gün prim ve 54 yaş şartına tabisiniz. 835 gün daha prim ödeyerek priminizi 5 bin 675 güne tamamlamanız şartıyla, 2028’de 54 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

İKİ AYLIK DEĞİL YÜKSEK AYLIK

Soru: Fuat Bey Annem 78 yaşında. Şubat’ta babamın vefatından sonra dul-emekli aylığı almaya başladı. Babası SSK emeklisiydi. Babamdan dolayı dul-emekli aylığı aldığı, halde babasının emekli maaşını da alabilir mi?

Cevap: Değerli Okurum, SSK hem eşten hem de anne veya babadan dolayı ölüm aylığı bağlamaz. Anneniz hem babanızdan hem de dedenizden dolayı SSK’dan aylık alamaz, ancak iki aylıktan yüksek olan aylığı tercih etme hakkı var.

49 YAŞINDA EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ

Soru: Fuat Bey 20 Şubat 1968 doğumluyum. İlk işe giriş tarihim 4 Haziran 1985 olup 8 bin 319 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim?

Cevap: Değerli Okurum, Emekli olmak için; 25 yıl sigorta süresi, 5 bin 300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 49 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz.

18 YAŞ ÖNCE BAŞLAYAN SİGORTALILIK

Soru: Fuat Bey 26 Mayıs 1971 doğumluyum. 25 Aralık 1985’te SSK’lı oldum. Ne zaman emekli olabilirim? 15 yaşında sigortaya başlamam sigortalılığımı nasıl etkiler?

Cevap: Değerli Okurum, 25 yıl sigorta, 5300 gün prim ve 49 yaş şartına tabisiniz. 5300 gün prim ödemiş olmanız şartıyla 26 Mayıs 2020’de emekli olabilirsiniz.

GEÇ KALMIŞSINIZ GİBİ

Soru: Fuat Bey Ocak 1992 yılında SSK’lı oldum. 7 bin günün üzerinde primim var. Ne zaman emekli olabilirim?

Cevap: Değerli Okurum, Sorunuzu sorarken Doğum tarihinizi yıl-ay-gün olarak neden yazmıyorsunuz. Aslında bundan sonra böylesi sorulara cevap vermeme kararı alacağım. 25 yıl sigorta, 5 bin 600 gün prim ve 53 yaş şartına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, 25 yıllık sigorta sürenizi dolduracağınız 1 Ocak 2017’te 53 yaşınızı dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz. Dolduruyormusunuz ? Dolduruyor iseniz hemen hazırlıklarınızı şimdiden yapın ve size en yakın SGK ya Emeklilik Tahsis talebinde bulunun.

DAVA AÇIN.. KAZANIRSINIZ

Soru: Fuat Bey 15 Mart 1988’de çalıştığım atölye 1 Nisan 1988’de işe girişimi bildirmiş ama prim yatırmamış. İkinci işe giriş askerden sonra 1994’te. Girişimi 1988 olarak nasıl düzeltebilirim?

Cevap: Değerli Okurum, Sigorta başlangıç tarihi kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına (malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları) ilk defa prim ödenen gündür. Emekli olma şartları sigorta başlangıç tarihine göre belirlendiğinden çok önemlidir. İlk işe girişinizde işveren girişinizi SGK’ya bildirmiş. Ancak çalışma sürelerinizi bildirmemiş. Bu açıdan emeklilik açısından başlangıç sayılmaz. Bu durumda; 1) Kurumdaki bir hatadan dolayı günleriniz dosyanıza işlenmemiş olabilir. İşverene çalışma sürenizin bildirilip bildirilmediğini sorun. Bildirilmişse, aylık bildirge ve dört aylık bordroların işverene onaylatacağınız örneğini SGK’ya verin. Yanlışlık düzeltilir ve günlerinizi kazanırsınız. 2) Girişiniz bildirildiğinden, iş mahkemesine hizmet tespit davası açıp, mahkemede şahit veya belgelerle çalışmanızı kanıtladığınızda, yargı yoluyla bir gün bile kazansanız başlangıcınız 1988’e gider.

Haftaya görüşmek üzere , sosyal güvenlikle kalın.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.