Takip Et

TÜRKİYE İŞÇİ SINIFINA SELAM

Türkiye işçi sınıfına selâm!

Selâm yaratana!

Tohumların tohumuna, serpilip gelişene selâm!

Bütün yemişler dallarınızdadır.

Beklenen günler, güzel günlerimiz ellerinizdedir,

haklı günler, büyük günler, gündüzlerinde sömürülmeyen,

gecelerinde aç yatılmayan, ekmek, gül ve hürriyet günleri.

Türkiye işçi sınıfına selâm!

Meydanlarda hasretimizi haykıranlara,

toprağa, kitaba, işe hasretimizi, hasretimizi, ayyıldızı esir bayrağımıza.

Düşmanı yenecek işçi sınıfımıza selâm!

Paranın padişahlığını, karanlığını yobazın ve yabancının roketini yenecek işçi sınıfına selâm!

Türkiye işçi sınıfına selâm!

Selâm yaratana!

Nazım Hikmet (12 Ağustos 1962)

***

2000 ÖNCESİ BORÇLANMA İYİDİR

Değerli okurlarım , Bilinçli bir okuyucum ilk kez 2002 yılında sosyal güvenlik çatısı altına girdiğini yaşının, yılının ve gününün tamam olduğunu fakat 2000 yılı öncesi yaptığı Askerliği borçlanırsa Emekliliğine faydası olup-olamayacağını soruyor.

 

Hep ifade ettiğim gibi Borçlanmalar değişik alanlarda bize yarar getirir.

1- İlk işe girişimizi öne çekmek için

2- Gün kazanmak için

3- Eğer Borçlanılacak gün 2000 öncesi ise emekli aylığını bir nebze olsun arttırmak için..

 

Sigortalıların askerlik gibi iradesi dışında gelişen olgular, çalışma hayatının dışında kalarak prim ödemesinin kesintiye uğramasına ve bu nedenle sigortalının sosyal yardımlardan mahrum kalmasına neden olur. Hatta bu kesintiler, bazı hallerde emekli olmasının gecikmesine yol açar.

 

Sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler için borçlanma yapılması hâlinde, sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülür. Okurumuzun borçlanması üzerinden anlatırsak, okurumuz ilk defa 2002 yılında sigortalı olmasına rağmen sigorta başlangıcı öncesinde askerlik yapıldığı ve bu süreler için borçlanma ödendiği için sigorta başlangıcı daha öne gelmiş ve sonuç itibariyle daha erken emekli olması mümkün olmuştur.

 

1 Ekim 2008 tarihinden itibaren uygulamaya geçen ve sigortalılar açısından çok olumlu sonuçları olan bir düzenleme hakkında sizleri bilgilendirmek istiyorum.

Reform Yasasından yani 1 Ekim 2008 tarihinden önce, askerlik borçlanması sonrası her ne kadar sigorta başlangıcı geriye götürülse de prim günü, ödemenin yapıldığı yılın prim gününe eklenmekte idi. Bu nedenle sigortalıların borçlanma yapması hâlinde bırakın maaşlarının artmasını maaşları daha da düşmekte idi. Ancak en yüksekten borçlanma ödeyenin maaşı yükselmekte idi.

 

1 Ekim 2008 tarihinden sonra borçlananların prim günleri, borçlanmaya esas yılların prim günü olarak değerlendiriliyor. Örneğin; 1975-1976 yıllarında 18 ay askerlik yapan sigortalı borçlanınca 1975 ve 1976 yılları için 540 güne kavuşuyor. İşte bu günler 2000 yılından önceye gittiği için emekli maaşı ciddi oranda artış gösteriyor.

 

En az bir günlük borçlanma yapmak elbette her sigortalının emekli maaşını ikiye katlamaz. Ancak borçlanma 2000 yılı öncesine gün kazandırıyor ise 1 günlük borçlanma yapmak emekli maaşını 2 kattan daha fazla yükseltir. Okurumuz, 16 aylık askerlik borçlanmasını Reform Yasasından önce ödemiş. Dolayısıyla bu süreler ödemeyi yaptığı 2008 yılı prim gününe sayıldığı için emekli maaş hesabında 2000 yılı öncesi için prim günü bulunmayacak ve alt sınır aylığından yararlanamayacak. Maaşı da yaklaşık olarak 430-440 TL civarında kalacak. Oysa en az 1 gün askerlik borçlanması öderse, bu borçlanma gün sayısı askerliğini yaptığı 2000 yılı öncesine gidecek. Sonucunda 2000 yılı öncesi için prim günü olduğu için alt sınır aylık hakkından yararlanabilecektir.

 

1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününün Tüm çalışanlara kutlu olmasını diliyorum.

 

Haftaya görüşmek üzere , sosyal güvenlikle kalın.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.