Takip Et

YURTDIŞI BORÇLANMASI İLE EMEKLİ OLANLAR ÇALIŞAMAZ!

Yurtdışı borçlanması ile Türkiye’den emekli aylığı alan veya almak isteyen gurbetçinin yurtdışında çalışma ve ikamete dayalı sosyal yardım almama yasağı halen devam ediyor.

Bilindiği üzere böylesi bir uygulama Sadece Ülkemizde devam etmektedir.Döviz ihtiyacı dolayısıyla 1978 yılında zamanın hükümeti tarafından 2147 sayılı kanunla yurtdışı borçlanma imkânı getirilmişti.

Bu kanunda yurtdışı borçlanma yapmak için dahi yurda kesin dönüş yapılması ve iki yıl içerisinde borçlanma için başvurulması zorunlu olduğundan bu kanundan faydalanıp emekli olanlara tekrar yurtdışında çalışma yasağı getirilmemişti.

Yurtdışında çalışma yasağı ilk defa 1985 yılında kabul edilen ve halen yürürlükte olan 3201 sayılı kanunla getirilmiştir. Hem de yurtdışı borçlanmadan yararlanarak emekli olanlar sadece yurtdışında değil Türkiye’de de çalışamıyorlardı.

2010 yılındaki kanun değişikliğiyle yurtdışı süreleriyle emekli olanlara Türkiye’de çalışma yasağı kaldırıldı. Ama bugün de geçerli olan yurtdışında çalışma yasağı devam etti.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 05.08.2010 tarihli 2010/91 sayılı Genelgesi ekindeki tabloda Almanya’daki “Sigortadan Muaf Cüzi Çalışma sürelerini emekli aylığı bağlarken yurtdışı çalışma olarak görmemiş, aynı düzenlemeyi 08.06.2011 tarihli 2011/48 sayılı Genelgesinde devam ettirerek sigortadan muaf cüz’i çalışanların emekli aylıklarını bağlamıştır.

Ancak SGK, 28.06.2012 tarihinde yayınladığı 2012/24 sayılı Genelgesiyle bu sigortadan muaf cüz’i çalışmaları da yurtdışı çalışma kapsamına alarak Minijob olarak bile çalışmaları tekrar yasaklamıştır.

Bu arada TV’lere çıkan ve gurbetçinin cebine gözünü dikmiş şahıslar falan milletvekilinin “..gündeme alabiliriz”, “…çözüm arayışımız var” gibi kesin olmayan beyanatlarının aksine sanki hükümet yetkilisi ve karar verenlermiş gibi rahatlıkla “Yurtdışında çalışma izini Mayıs’ta çıkıyor”, “Haziran’da çıkıyor” diye mavi boncuk dağıtmışlardı. Ama onların dediğinin aksine hiçbir gelişme olmamış ve olamazda.

Tabi bu arada TV’lere çıkan gurbetçi cebinin avcıları bu defa “Yurtdışı çalışma izni kesin olarak Ekim 2017 torba kanunda geliyor” diye çığırtkanlık yapmaya devam ettiler.

Gerçekten hiçbir resmi kaynağa dayanmayan kendileri de resmi bir sıfat taşımayan bu kişilerin her müjde verdikleri ayda çıkmayan bu kanuna rağmen TV’lere çıkıp halen halkın yüzüne bakabilmeleri çok ilginç. Her defasında yalancı durumunda kalıyorsun ama aynı yalanı yeni tarihler vererek devam ettiriyorsun.

Dahası bunu gören gurbetçi ise ümitle bu pembe yalanlara sorgulamadan araştırmadan her defasında inanıyor.

Yukarıdan beri sıraladığımız gibi bizim referansımız her zaman resmi ağızlar, TBMM kayıtları, Resmi Gazete, Çalışma Bakanlığı ile SGK’nın resmi internet sitelerindeki duyurulardır. Bunun dışındakiler yalan ve dedikodudan daha ileri bir şey değildir.

Burada ; üzerine basa basa tekrar yazmak isterim ki Yurtdışı Borçlanması yapmak suretiyle Türkiyeden Emekli olup maaş alırken aynı zamanda Yurtdışında çalışmaya devam edenlere kanmayın burada tek istisna olan tarih 28/06/2012 dir.

28/06/2012 tarihi itibariyle Emekli olup maaş almaya başlayanlar Yurtdışında MiniJob olarak çalışabilirler.

Bu tarih sonrası yani 29/06/2012 tarihi itibariyle emekli olanlar KESİNLİKLE ÇALIŞAMAZ.

 

Çalışırlar ise ne olur ?

1- Haklarında yalan beyandan C.Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulur.

2- Aldıkları maaş ve sağlık yardımları gecikme faizi ile birlikte tahsil olunur.

Gurbetçi yurttaşlarımızın bu konuda hassas ve duyarlı olmalarını tavsiye ederim.

Haftaya görüşmek üzere ,sosyal güvenlikle kalın. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.