Takip Et

BAĞ-KUR’lu SSK’lı çalışabilir mi?

Değerli Okurlarım, bilindiği gibi ülkemiz sosyal güvenliğinde kendi nam ve hesabına çalışan Bağ-Kur’lu, bir başkasının nam ve hesabına çalışan SSK’lı, devletin nam ve hesabına çalışan da DEVLET MEMURU diye tanımlanır.

Devlet memuru olamayan vatandaşlarımızın büyük bir çoğunluğu emekliliklerinde yüksek maaş alabilme adına son bin 260 gün SSK’lı (4/a) olmaya çalışırlar.

Şimdi gelelim başlığımızdaki sorunun yanıtına; vergi mükellefi olup zorunlu esnaf Bağ-Kur kapsamındaki sigortalıların en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de SSK’lı bir işte çalışıp çalışamayacağıdır.

5510 sayılı Kanunun 53’üncü maddesinde ; “Sigortalının 4’üncü maddenin birinci fıkrasının (a) (SSK) ve (b) (Bağ-Kur) bentlerinde yer alan sigortalılık statüleri ile (c) (Emekli Sandığı) bendinde yer alan sigortalılık statüsüne aynı anda tabi olacak şekilde kanun kapsamına girmesi halinde öncelikle aynı maddenin birinci fıkrasının (c)(Emekli Sandığı) bendi kapsamında, (a)(SSK) ve (b) (Bağ-kur) bentlerinde yer alan sigortalılık statülerine tabi olacak şekilde kanun kapsamına girmesi halinde ise aynı maddenin birinci fıkrasının (a)(SSK) bendi kapsamında sigortalı sayılır” hükmü yer almaktadır.

Bu hükümden anlaşılacağı üzere Bağ-Kur’lu iken SSK’lı bir işte çalışan kişi isteği halinde Bağ-Kur’u durdurabilmekte ve SSK’lı olarak devam edebilmektedir, ancak eskiden olduğu gibi kendi işyerinde sigortalı olamaz, yani ancak başka bir işyerinde çalışmaya başlarsa 4/1-a yani SSK kapsamına girer.

Vergi mükellefiyetine istinaden esnaf Bağ-Kurlu olan bir kişi başka bir işyerinde SSK’lı çalışmaya başladığında Bağ-Kur’u çalışmaya başladığı tarihten bir gün önce durdurulur.

5510 Sayılı Kanunun 53’üncü maddesinde bu hüküm de yer almakta Esnaf Bağ-Kur’lu iken SSK’lı bir işte çalışmaya başlayan sigortalıya, kuruma yazılı talepte bulunmak koşuluyla aynı anda Bağ-Kur’a da prim ödeme hakkı vermektedir. Bu şekilde prim ödeyenler, emekli olduklarında daha yüksek emekli maaşı alabilmektedirler.

Burada dikkat edilmesi gereken husus; SSK’lı çalışırken işten ayrılan ve vergi Mükellefiyeti kesintisiz devam eden sigortalılığın Bağ-Kur’u SSK’lı işten ayrılış tarihinden 1 gün sonra başlatılacağıdır.

Bağ-Kur’a borcu varken SSK kapsamında çalışmaya başlayan sigortalı, SSK’da 30 gün doldurduktan sonra sağlık hizmetlerinden faydalanmaya başlar.

Buraya kadar yazdıklarımın hepsi yasal…

Şimdi diyeceksiniz ki bir Marangoz aynı zamanda bir Kasap dükkanında SSK lı olarak nasıl çalışır ?

Bu güzel ve harika düzenleme maalesef burada düğümlenip kalıyor.

Hiçbir yurttaşımızın ileride iyi bir maaş alabilme adına böylesine yasal olmayan yollara sapmamasını ,çalışıyorlar ise de günü gününe , ileride yapılacak olan bir SGK denetimi karşısında hesap verebilmeleri adına yasal kanıtlarını ellerinde bulundurmalarını tavsiye ederim.

Bunu özellikle yazmamın sebebi, şu an Ege Bölgesi’nde sadece İzmir’de 66 bin 391 kişi hakkında 10 sene geriye dönük çalışma günlerinin ispatı istenmekte ve ispat edemeyenlerin günleri iptal edildiği gibi emekli olmuşlar ise de bugüne değin aldıkları maaş ve sağlık yardım bedelleri geri istenmektedir.

Haklarında yapılacak olan icrai işlem ve Cumhuriyet Savcılığı soruşturmasını da unutmamak gerekir.

Haftaya görüşmek üzere, tüm okurlarımın ve İslam aleminin mübarek Ramazan Bayramı kutlu olsun. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.