Takip Et

Mevsimlik işçiye tazminat ödenir mi?

SORU: 2011 yılından bugüne özel bir yerde mevsimlik işçi olarak çalışıyorum.İşten çıkarsam tazminat talep edebilir miyim ?

YANIT: Değerli okurum , Çalışması, sizin gibi birkaç mevsimi kapsayacak ve devam edecek şekilde olanların mevsim bitmesiyle iş sözleşmesi sona ermez, askıda kalır. Mevsim bitimi ile askıya alınan iş sözleşmesi, tarafların fesih iradesi yoksa feshedilmiş sayılmaz. Ertesi yılın başında işe alınmayan işçinin iş sözleşmesi işveren tarafından feshedilmiş sayılır. Davet edilmesine rağmen işçi işe başlamaz ise iş sözleşmesi işçi tarafından feshedilmiş sayılır.

Mevsimlik iş sözleşmesi, devam ederken kıdem tazminatına hak kazandıran nedenlerden birine bağlı olarak sona ererse, işçi kıdem tazminatına hak kazanır. Sezon sonunda kendi iradenizle işten ayrılmanız halinde kıdem tazminatına hak kazanamazsınız.

DUL / YETİM HAKKI VE MİRASÇILIK

SORU: Emekli sandığı mensubu iken ölen bir kişinin mirasçılarına yani eşine,evli kız çocuğuna ve 50 yaşını yaklaşan oğluna yani bu 3 mirasçının payları ve hakları nelerdir ?

YANIT: Değerli okurum , Sorunuza mirasçılık açısından değil hak sahipleri olarak yanıt vermek isterim çünkü Mirasçılık ile aylık bağlanması açısından hak sahipliği birbirinden farklı. 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını dolduran erkek çocuğun (malullük ve muhtaçlık hali hariç) anne veya babasından yetim aylığı alma hakkı yok. Kız çocuğuna aylık bağlanabilmesi için ise diğer şartların yanı sıra evli olmaması gerekiyor. Buna göre, erkek ve kız çocuk mirasçı olmakla birlikte hak sahibi sayılmıyor ve babalarından aylık alma hakları yok.

Eş, her halükarda hak sahibi olup, Emekli Sandığı’na tabi çalışmayıp, emekli aylığı da almadığından, ayrıca kendisinden başka aylık bağlanacak çocuğu olmadığından, eşinin emekli aylığının yüzde 75’i kendisine dul aylığı olarak bağlanır.

16 AY SONRA EMEKLİSİNİZ

SORU: Ocak 1967 doğumluyum. 21/06//1990 yılında ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başladım. 540 günde askerlik yaptım.Bu günleri borçlanır isem nasıl emekli olabilirim ?

YANIT: Değerli okurum ,Askerliğinizi sigortalı olmadan önce yaptığınız için Askerlik borçlanması size daha önce emekli olabilme şansı verir. Borçlanmaz isenez 52 yaşında Borçlanmanız halinde ve gününüzü 5450 günü tamamlamanız ile Ocak 2018 yılında emekli olabilirsiniz.

GÜNLÜK EN AZ 17.56 TL.DEN BORÇLANABİLİRSİNİZ

SORU: Babamın 1987 yılında Bağkurlu olmuş ve dilekçe vererek borçlarını sildirmiş,Babam nasıl emekli olabilir ?

YANIT: Değerli okurum ,Öncelikle silinen borçların ve günlerin tekrar canlanması mümkün biz buna İHYA talebi diyoruz. Babanızın durdurulan sigortalılık süresi dışında 1987 den beri boşluğu yoksa, yani Bağ-Kur sigortası devam ediyorsa, silinen prim borcuna ilişkin süreleri ihya ederseniz, emekli olmak için; 25 tam yıl(9000 gün) prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olur. Ve ihya sonucu çıkan prim borcunu ödediğiniz tarihte emekli olabilir. Silinen her günü için bugün en az 17.56 TL.dan prim ödemeniz gerekir.

YAŞINIZ VE GÜNÜNÜZ TAMAM İSE EMEKLİ OLURSUNUZ

SORU: 2016 yılında 60 yaşıma girdim . 2001 yılında ilk kez İsteğe bağlı Bağ-Kur lu oldum ve o günden bu yana aralıksız primleri düzenli ödüyorum. Ne zaman emekli olabilirim?

YANIT: Değerli okurum , Ülkemizde emekli olabilmek için Yılımızı + Günümüzü + Yaşımızı doldurmamız şart.Sizin verdiğiniz bilgilere göre eğer 5400 günü ve tam 15 tam prim yılınızı doldurmuş iseniz hemen emekli olabilirsiniz.

Haftaya görüşmek üzere , sosyal güvenlikle kalın.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.