Takip Et

HEMEN EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ

Soru: Hocam, 1967 doğumluyum . SSK başlangıcım 1990. Askerliğimi saydırabilir miyim? Ne zaman emekli olurum?

Cevap: Değerli okurum, Askerliğiniz sigorta başlangıç tarihinden önce olmalı. Askerlik borçlanmanız halinde, emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabi olursunuz. 5450 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, askerlik borçlanmasını ödediğiniz tarih itibarıyla emekli olabilirsiniz. Askerlik borçlanması 52 yaş yerine 51 yaşında emekli olmanızı sağlar.

KOŞA KOŞA BAŞVURUNUZU YAPINIZ

Soru: 1 Ocak 1968 doğumluyum. Emeklilik şartlarım 1 Ocak 2019 tarihi itibarıyla doluyor. Ne zaman dilekçe verirsem, daha avantajlı bir maaş alırım?

Cevap: Değerli okurum, Sorunuzdan 51 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2019 itibarıyla emeklilik şartlarını sağlayacağınız anlaşılıyor. Zaten bu tarihten önce emeklilik başvurusu yapmanız mümkün değil. Ocak ayı sonuna kadar istediğiniz bir tarihte emeklilik başvurusu yapabilirsiniz. Çalışıyorsanız ücret kaybınızın olmaması için 30 Ocak veya 31 Ocak’ta işinizden ayrılıp emeklilik başvurusu yaparsanız, ocak ayının ücretini alırsınız. 1 Şubat’tan itibaren de aylık bağlanacağından herhangi bir hak kaybınız olmaz. Şimdiden emekliliğiniz hayırlı olsun kardeşim.

GÜNÜNÜZ VE YILINIZ TAMAM YAŞ 51 OLACAK

Soru: Fuat Bey, 1974 doğumluyum. İlk sigorta başlangıç tarihim 28 Mart 1988. SSK’ya 9747 gün, Bağkur’a da 265 gün prim ödemem var. Askerliğimi Mart 1994-Temmuz 1995 arasında yaptım. Ne zaman emekli olabilirim?

Cevap: Değerli okurum,1988 girişinizde adınıza prim ödemesi varsa, priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 50 yaşınızı dolduracağınız 2024’te emekli olabilirsiniz. Askerliğiniz başlangıçtan sonra olduğundan, borçlanma emekli olma şartlarını değiştirmez. Sadece primi artırır. Priminiz de yeterli olduğundan askerlik borçlanmasına gerek yok.

HİZMET BİRLEŞTİREN YARGI YOLUYLA İKRAMİYE ALABİLİR

Soru: Fuat Hocam, Ben bir iftira nedeniyle, polis memuruyken ihraç edildim. Görev sürem askerlik ve yıpranmayla birlikte 25 yıl 3 ay 15 gün. Herhangi bir sigorta birleştirme yok. Ne zaman emekli olurum? Maaşımı ve tazminatımı alabilir miyim? Sigortalı bir iş bulup çalışsam tazminatım yanar mı?

Cevap: Değerli okurum,Öncelikle geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Sizlerin yıpranması söz konusu olduğundan emekli olacağınız tarihi hesaplayabilmek için doğum, memuriyete başlama ve askerlik tarihleriniz (gün, ay, yıl olarak) ile askerlik sürenizin bilinmesi gerekiyor. Bu bilgiler olmadan emekli olacağınız tarihin hesaplanması mümkün değil. Sadece memuriyet hizmetinizle emekli olmanız halinde emekli ikramiyenizi alabilirsiniz.

Ancak sigortalı bir işte çalışarak SSK’ya prim ödeyip veya bağımsız olarak kendi nam ve hesabınıza çalışarak Bağkur’a prim ödeyerek hizmetlerinizi birleştirerek emekli olmanız halinde, emeklilik ikramiyesi ödenmez. Bu durumda emekli ikramiyenizi yargı yoluyla almanız mümkün olabilir. Çünkü yargı emekli olmaya yetecek kadar memuriyet hizmet süresi olanlara emekli ikramiyesi ödenmesi yönünde olumlu kararlar verdiğini görmekteyiz. Hukukçu değilim fakat dava konusunda bir hukukçuya danışmanızı tavsiye ederim.

Haftaya görüşmek üzere, sosyal güvenlikle kalınız. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.