Takip Et

Kaybettikten sonra…

Hayatımızda bazı şeylerin değerini kaybettikten sonra anlarız. Değerler kaybedildikten sonra da kazanmak için mücadeleye başlanır. Kaybetmeden önce, elimizdeki değeri kaybetmemek için çok fazla mücadele vermez, bazen de iş işten geçtikten sonra uyanırız. Bunun örnekleri çoktur.

 

Aydın, jeotermal bakımından en zengin, jeotermalin en çok gündeme geldiği bir il olmasına rağmen halen daha jeotermalden tam anlamıyla faydalanamamakta. Geçmişte jeotermalle ilgili gündeme gelen konuları herkes biliyor. Jeotermal kaynak anlamında zengin bir il olmamıza rağmen, halen daha evlerimizin jeotermal yerine doğalgaz ile ısınması için çalışmalar yapılır.

Aydın, bugüne kadar ısı olarak tam anlamıyla faydalanamadığı jeotermalin, ekonomik zenginliğini kullanılıyordu.

İl Özel İdaresi bütçesinden Aydın için çok sayıda hizmetin yapılıp, en uç köylere kadar hizmetler ulaştırılmasında, köylerin eksiklerinin giderilmesinde, spor tesislerinin yapılmasında jeotermalden gelen gelirin büyük rolü vardı.

 

Artık Aydın, sahip olduğu jeotermalin ekonomik zenginliğini de kaybetti. Bu hafta içinde Resmi Gazete’de yayınlanan, Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu Uygulama Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile ilk mahalli idareler seçiminden sonra tüzel kişiliği kaldırılacak olan Aydın İl Özel İdaresi’nin bütçesinin yaklaşık üçte birlik kısmını oluşturan, yaklaşık 50 milyon TL’lik jeotermal gelirleri genel bütçeye aktarılacak.

 

Bu yönetmelikteki değişiklik üzerine CHP Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, konuyu detaylı irdeledikten sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir çalışma yapacağını, Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken, konunun daha detaylı bir şekilde değerlendirilmesini, Aydın Valiliği önderliğinde bir araya gelinerek tek bir söz söylenmesi gerektiğini açıklarken, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı ve Aydın Sanayi Odası Meclis Başkanı Ercan Çerçioğlu da, “Bizim paramız yeni kurulacak Büyükşehir Belediyesi'ne bırakılmalıdır” dediler.

 

Yazımın başında dediğim gibi, yine bir değer kaybedildikten sonra, geri kazanmak için mücadele verilecek. Bu saatten sonra yerel seçimler sonrası gidecek olan jeotermal kaynakların geliri geri gelir mi bilinmez. Ancak, Ticaret Odası Başkanı Ülken’in, “Tüm dinamikler bir araya gelmeli, tek bir söz söylenmeli ve o söz Aydın’ın sözü olmalı, herkes de arkasında durmalı” dediği gibi, gerçekten jeotermal gelirlerin Aydın’da kalması isteniyorsa, birlik olarak tek bir yumruk vurulmalı. O günleri görür müyüz? Bilemem, ama Jeotermal için mücadele verilecekse de, göstermelik değil, samimi bir mücadele verilmeli.

 

Yoksa, jeotermalin ekonomik zenginliğini de kaybettikten sonra, zengin kaynakların fakir bekçisi olarak devam ederiz… 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.