Takip Et

Adı Amatör...

Tüm Türkiye’de olduğu gibi, Aydın’da da 30 Eylül – 6 Ekim tarihleri arasında Amatör Spor Haftası turnuvalar ve çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Bu etkinlikler kapsamında Aydın Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen panele katıldım. Panelde konuşan ADÜ BESYO Müdür Yardımcısı Dr. Ali Güreş, amatör sporu, “Amatörlük hiçbir karşılık beklemeden yarışma ruhu ile hedefe ulaşmak için yapılan bir disiplindir” diyerek anlattı.

“Amatör spor, amatör sporcu nedir?” diye araştırmalar yapınca da karşınıza genellikle, “Sporu zevk için yapanlara amatör sporcu, meslek haline getirip, bundan para kazananlara ise profesyonel sporcu denir” şeklinde açıklamalar gelir.

Şimdi günümüzde amatör spora baktığımızda, özellikle de futbolda profesyonellikten hiçbir farkı kalmadı.

Ligin adı Futbol Bölgesel Amatör Lig, ama ligde dönen paraların profesyonel liglerdekinden çok fazla farkı yok. Hatta, futbolcusuna 3. Lig’deki birçok takımdan daha fazla para veren kulüpleri bulmak da mümkün.

Ligin adı Amatör Süper Lig, bu ligde de para karşılığı oynamayan futbolcuyu bulmak çok zor. Kimi zaman maç başı parasını alamayan futbolcunun idman ve maç boykotu yaptığını görmek de mümkün.

Ligin adı Büyükler Birinci Amatör Küme, ne yazık ki bu lig de Bölgesel Amatör Lig, Amatör Süper Lig gibi ekonomik anlamda profesyonelliğin bulaştığı liglerden etkilenmiş durumda.

Eğer amatör spor, karşılık beklemeden, zevk için yapılan bir spor ise, ya bu liglerin adları değişmeli, ya da amatör ve profesyonel spor kavramı.

Tabi, sporu ekonomik karşılık beklemeden yapan gerçek amatör sporcular da var. Onlar kimi zaman imkansızlıklar içinde olsa da, amatörlüğü yaşatmaya çalışıyor.

 

***

 

Amatör Spor Haftası’nın kapanışında Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Aydın Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu tarafından Mustafa Kemerli, Saffet Acar, Nihat Engin gibi Aydın’da uzun yıllar amatör spora hizmet eden kişilere birer şilt verilmiş. Amatör Spor Haftası’nda amatör spora hizmet etmiş kişilerin onure edilmesi de güzel.

Bu Türkiye’de kutlanan ilk Amatör Spor Haftası’ydı. Bundan sonraki yıllarda Amatör Spor Haftası kutlamaları daha farklı ve daha kapsamlı olmalı.

Gerçek amatörlerin, geçmiş Amatör Spor Haftası kutlu olsun...

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.