Takip Et
  • 6 Kasım 2017, Pazartesi

CUMHURİYETİN YIL DÖNÜMÜ’NDE ATATÜRK VE NURİ DEMİRAĞ

Nuri Demirağ, Türkiye’nin demiryolu ağına bin iki yüz elli kilometre ekleyen demiryolu müteahhitidir. Aynı zamanda Atatürk’ün emriyle uçak fabrikası kuran bir girişimci işadamıdır. Aynı zamanda ülkemize milli ve yerli sermayeyi kazandırmıştır. Uçak fabrikasını kurduğu gibi ürettiği uçakları uçuracak pilotları da kurduğu okulda yetiştirmiştir.

Cumhuriyetin ilk yıllarında da dönemin en kıymetli uçaklarını üreterek Türk milletinin neler yapabileceğini de göstermiş aynı zamanda uluslararası A sınıfı belge almış. Nuri Demirağ 65 adet çift motorlu uçağı Türk Hava Kurumu’na teslim eder ve yurtdışından da siparişler alır. Demirağ bu başarıyı Atatürk’ün sağlığında ve Atatürk’ün desteğiyle gerçekleştirir, ancak Atatürk’ün ölümünden sonra işler değişir. Pilotaj hatası yüzünden bir uçağın düşmesi bahane edilerek uçakların üretilmesine zamanın hükümeti tarafından izin verilmediği gibi yurtdışından gelen siparişler de iptal edilir. Uçak fabrikası kapatılır, siparişler iptal edilir, teslim edilen uçaklar da yok edilir.

İlklere imza atan Nuri Demirağ, Türkiye’de Atatürk’ün emriyle uçak fabrikasını kuran, ilk uçağı ve ilk paraşütü üreten kişidir.

İstanbul Boğazı’na köprü yapılması, Keban Barajı’na büyük bir baraj yapılması düşüncesini cumhuriyet döneminde ilk ortaya atan kişidir Demirağ.

Maalesef Atatürk’ün ölümünden sonra Atatürk’ün izlerini silmek adına olsa gerek Atatürk tarafından kurulan parti tarafından sadece Nuri Demirağ’ın değil yerli sermayenin de önü kesilmiş o kadar kıymetli emek ve sermaye de çöpe atılmıştır. Acaba CHP hükümetleri tarafından atılan bu adımların 1936 yılında İsmet İnönü’nün Atatürk tarafından görevden alınıp başbakanlığa Celal Bayar’ın getirilmesinin payı var mıdır diye düşünmemek elde değil. CHP tarafında boğaz köprülerine ve Keban Barajına karşı çıkılması, rahmetli Menderes tarafından Keban Barajı yapılırken CHP’li yöneticiler tarafından o bent yıkılacak, evleriniz tarlalarınız sular altında kalacak diye halkın tahrik edilmesine bakıldığı zaman içimden Allah bu milleti CHP’den korusun demek geliyor. Nuri Demirağ’ın hayali olan Boğaz Köprüsü ve Keban Barajı’nın sağ iktidarlar tarafından gerçekleştirildiği unutulmamalıdır. 1950 Demokrat Parti iktidarına kadar ülke adına yapılan her şey Atatürk’ün sağlığında yapılmıştır ve Atatürk’ün ölümünden Demokrat Parti iktidarına kadar bu ülkeye çivi çakılmışsa sökün alnıma çakın diyor, Cumhuriyet’in yıldönümünde Atatürk ve Nuri Demirağ’ı rahmetle anıyorum. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.