Takip Et
  • 26 Ekim 2013, Cumartesi

Egzersiz yapmak gençleştirir mi?

Bu haftaya çok ilginç bir yazı ile başlıyorum; “Egzersiz yapmak insanı gençleştirir mi?” Evet!

Fiziksel aktivite yapmak zinde ve sağlıklı kalmanızı sağlar. Birçok araştırmacı bu konuyu araştırırken, Telomeraz enzimini aktive eden gen tedavisiyle gelecekte yaşlanmayı geriletmeyi, hatta durdurmayı istemektedirler. Gelecekte her 10 yılda bir gençleşme tedavisine gitmek zorunda olacağız ve orada gen tekniği yoluyla biyolojik saat 10 yıl geri çevrilecek. Bazı gen araştırmacıları gen preparatlarının gelecekte insanların yaşamlarını gerçekten yüzlerce yıl uzatabileceğine inanmakta.

 

Genelde hepimizin bileğindeki saatler gibi hepimize ayrı ayrı ömür öngören “biyolojik saatlerle” doğuyoruz. Biyolojik saatle ilgili Prof. Dr. Nazlıkul şöyle diyor; “Her canlıda bir saat çalışmaktadır. Bu saat durduğunda canlı ölür. Çünkü her hücre sınırlı yenilenme olasılığı sayısına sahiptir, bir hücre 50-150 kez bölünebilir. Hücre her bölünmede biraz daha güçsüzleşir ve en sonunda ölür. Her gün 600 milyar hücre ölmektedir, aynı şekilde birçok hücre de sağlıklı, yeni yapılar oluşturmaktadır. Organizma her saniye besinlerin yapı taşlarından 10 milyon yeni hücre oluşturmaktadır: Her 5 günde bir mide mukozası tamamen yenilenir. Yağ dokusu her 3 haftada bir değiştirilir. Her 4 haftada bir yeni koku epiteli aracılığıyla koku alırız. Kırmızı kan hücrelerinin ömrü 3 aydır ve deri hücreleri en fazla 14 gün yaşar. Yaşlanmak, devamlı boşalan bir pile benzeyen biyolojik süreçtir, hayatın ışığı daha güçsüzdür. Günümüzde bilim insanların tüm dünyada buna karşı savaşıyor, biyolojik saati geri almaya çalışıyorlar. 10 yılda bir biyolojik saatimizi 10 yıl geriye aldıran “telomeraz” tedavisi için daha epey zaman gerekecek."

 

CALLANETİCS EGZERZİSİ

"Bizim o kadar zamanımız yok" diyorsanız o zaman Callanetics egzersizine bir bakalım. Bu aktivite her gün düzenli bir şekilde yapıldığı takdirde tek seansı 7 saatlik klasik bir jimnastik antrenmanına veya 24 saatlik bir aerobik dans dersine eş değer geliyor. Egzersiz yapmayı bir kez denemiş iseniz bir daha bırakmanız söz konusu değildir. Eğer bıraktıysanız da geri dönememeniz mümkün değildir. Çok kısa sürede etkisini gösteren ve çok zorlamadan zevkle yapabileceğiniz bir egzersizdir. Callanetics yöntemi diye bir egzersiz türünü keşfettim. Bilenler bilir ama ben henüz bu yöntemden haberi olmayanlar için bir fırsattır. Callanetics, eğer doğruysa bize gerçek bir mucize sunuyor. Eğer bu Callanetcs'i gerçekten düzenli yaparsak, 10 saat gibi kısa sürede 10 yaş gençleşebileceğimiz söyleniyor. Böyle bir fırsatı hangimiz istemeyiz? Şahsen ben istediğimi canı gönülden söyleyebilirim, hatta bu yönteme hemen başlayabilirim.

Bu egzersiz Amerikalı bir balerin olan Callan Pinckney tarafından 1970'li yıllarda dayanılmaz hale gelen bel ve sırt ağrılarından kurtulmak amacıyla geliştirilmiştir. Tekniğin işe yaradığını anlaması üzerine çevresindekilere de bu tekniği öğretmeye başlamıştır. Callenetics egzersizleri tek kelime ile açıklanabilir : "Benzersiz" Callenetics ile kas gruplarını izole ederek, küçük ve hassas hareketler ile vücudunuzu sıkılaştırır, güçlendirir, şekillendirip, esneklik sağlarsınız. Bu aktivite her gün düzenli bir şekilde yapıldığı takdirde tek seansı 7-8 saatlik klasik bir jimnastik antrenmanına veya 24 saatlik bir aerobik dans dersine eş değer oluyor.

 

Bu egzersizi kimler yapabilir?

Callanetics egzersizlerini tüm yetişkin ve sağlıklı bireyler rahatlıkla yapabilir yaş sınırlaması bulunmadığı gibi 70-80 yaşındakiler bile uygulayabilir. Kronik rahatsızlıkları kalp, tansiyon, şeker hastalığı vb. olanlar öncelikle doktorlarına danışmalıdır.

 

Bu egzersizin zorluk derecesi nedir?

Sporla hiç uğraşmamış biri için ilk günler zorlanma ve çalıştırdığınız kaslardan kaynaklanan ve kısa sürede geçecek olan ağrıların olması gayet doğaldır. İlerleyen günlerde vücudunuzun zamanla şekle girdiğini ve ağrılarınızın azaldığını göreceksiniz.

 

Yeniden Şekillendirin! Sadece 1 saat yapılan Callenetics egzersizi 20 saat yapılan aerobik kadar etkilidir. Callenetics ile derin kaslarınızı çalıştırırsınız, zıplayıp, koşmazsınız. Bu da neredeyse tamamen emniyetli, yaralanmalardan uzak egzersiz anlamına gelir. Callanetics Egzersizleri vücudumuzda yer alan kas guruplarını ayrı ayrı çalıştırdığından bir kas gurubu çalışırken diğer kas gurubu tamamen dinlenme modundadır. Vücuda zarar verebilecek ani ve zor hareketler bu programda yer almaz. Egzersizlere başladıktan birkaç dakika sonra farkı hissedeceksiniz ve birkaç saat sonra dramatik sonuçları göreceksiniz.

 

Callanetics Egzersizleri Nasıl ve Ne Kadar Yapılmalıdır?

Callanetics günde sadece 1 saat yapılıyor ve haftada 6 gün tekrarlanıp 1 gün dinleniliyor. En az 10 saati tamamladığınızda vücudunuzda meydana gelen değişime sizde inanamayacaksınız. Süper bir değişim ancak sakın bırakmayın.

 

Sonuç olarak eğer genç kalmak istiyorsanız Callanetics egzersizlerinin yanında bol bol yürüyüş yapın. Yürüyüş yapmak kan akımını ve kan damarlarının miktarını artırarak dolaşımı iyileştirdiğini, kalp-damar ve beynin damarsal hastalıkları riskini azalttığını belirten uzmanlar, düzenli olarak yürüyüş yapanların yaşlanma sürecini geciktirme konusunda daha şanslı olduğunu belirtiyor. Sonraki yazılarımda bu egzersiz türünün detaylarını sizlerle paylaşacağım. Sağlıklı ve genç kalın.

 

Kaynaklar: * Vander İnsan Fizyolojisi (2013), **Arthur C. Guyton, John A. Hall Yüce Yayımları; **N.Akgün, Egzersiz Fizyolojisi(1992), C.Açıkada,E.Ergen,Spor***http://www.fitolmak.com,www.bodytr.com www.yasimdiyahic.com 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.