Takip Et

Göbek yağlarından kurtulmanın şifresi

Bu hafta 'yaz geliyor göbeğimden nasıl kurtulurum' diyenlerin mutlaka okuması ve uygulaması gereken yazımla başlamak istiyorum. Fazlalık yağlardan kurtulup incecik bir karına sahip olmak için birkaç göbek eritme hareketi yeterli. Peki en iyi göbek eritme hareketi hangisi? İnsanlar dümdüz bir karın için neden çıldırıyor. Hele bir de hafiften baklavalar ve börekler varsa, değmeyin keyiflerine. Göbek deliğinin ve karnın çevresinde kaslı bir görünüm herkesin düşü. İnsanlar karın yağlarından nefret etmeyi seviyor. Bunun kanıtı internette arama rekorları kıran bir konu olması. Herkes karın yağlarından kurtulmanın yolunu arıyor. Güzel görünen bir karın için yapmanız gereken iki şey var. Karın yağlarından kurtulmak biraz kas yapmak mı istiyorsunuz. Bütün bunlar hafif kas kıvrımlarına ve pürüzsüz bir karına sahip olmanıza yardımcı olmaya çalışacağız. Bilmeniz gereken ilk şey göbek eritme hareketleriyle karın yağlarından kurtulmayı hedeflememek. Bütün vücudunuzu göz önüne alırsanız, ihtiyacınız olmayan bütün yağlardan da kurtulmuş olursunuz. İkincisi de önemli olan ise, sürekli göbek eritme hareketi yapmanıza gerek yok. Vücudun tamamını çalıştıran egzersizler de karın kaslarını belirgin hale getirebilirsiniz. Unutulmamalıdır ki aldığımız enerjiyi yakamadığımız zaman erkeklerde göbek bölgesinde, kadınlarda ise basen bölgesinde depolanır. Onun için biz uzun süreli oksijenli ortamda 120-150 nabız ile yapılan 35-60 dakika arasındaki egzersizleri öneriyor sıkılaştırmak için ise üzerine aşağıda yapılması gerekenleri yapın diyoruz. 

YAPILMASI GEREKENLER
1. Önce Hedef Ön Karın Kasları; Sırtüstü yere yatın ve bel çukurunuzun altında sanki kırılacak bir şey olduğunu hayal edip bu çukuru korumaya çalışın. Bacaklarınızı yerden 25 santim yukarıdaki konuma getirin. Ellerinizle başınızı destekleyin ve önce göğüs kafesinizi havayla doldurup bu havayı nefesinizle boşaltırken, yalnızca karnınıza odaklanarak bacaklarınıza doğru kalkın. Bunu 15-20 kez tekrar ediniz.
2. Aktif Olamayan Bacak Hareketi; Tekrar bel çukurunu koruyacak şekilde sırtüstü yatın. Ayak tabanlarınızı birleştirip fotoğraftaki spastik pozisyonu alın. Derin bir şekilde nefes alın, nefesinizi verirken ellerinizle ayaklarınıza doğru uzanmaya çalışın. Bu hareketi 15-20 kez tekrar ediniz.
3. Yere Uzan Ve Yakala; Diğer pozisyonunuzu bozmadan bacaklarınızı vücudunuza dik konumda havaya kaldırın. Bel çukuruna dikkat etmelisiniz. Ellerinizle, yalnızca karın kaslarınızdan güç alarak ayak bileklerinizi tutmaya çalışın. Karın kaslarınızın gerildiğini hissedin. Bu hareketi 15-20 kez tekrar ediniz.
4. Karında Step Hareketi; Yine bel çukurunu koruyacak şekilde sırtüstü uzanın. Ellerinizle poponuza kuvvet verin. İki bacağınızı birlikte yere paralel olacak biçimde kaldırın. Önce derin bir nefes alın ve bu sırada bir bacağınızı göğsünüze yaklaştırın, nefes verirken bu bacağınızla havayı tekmeleyip diğer bacağınızı göğsünüze çekin. Yürüyormuş gibi hareketi 15-20 kez tekrar ediniz.
5. Çift Bacak Hareketi; Yatma pozisyonunuzu bozmadan bacaklarınızı vücudunuza dik olacak biçimde kaldırın. Derin bir nefes alın, verirken bacaklarınızı gergin biçimde yavaş yavaş yere doğru indirin. Ancak yere değdirmeden nefes alın ve verirken yine kaldırın. Bu hareketi yaparken tüm kuvvetiniz karın kaslarına odaklanın. Bu hareketi de 15-20 kez tekrar ediniz
6. Yerde Dans Hareketi; Özellikle yan karın kaslarını çalıştıran bu harekette, yan yatar pozisyonu alın. Üstteki bacağın ters tarafındaki dirseğinizi yukarıdaki bacağın diz kapağına değdirmeye çalışın. Bu hareketi iki tarafınızla 15-20 kez tekrar ediniz. Belinizi incitmemeniz için mutlaka bel çukurunuzu bozmamaya ve karın kaslarına odaklanmaya çalışın.
7. Karın Balesi Hareketi; Yine yere yan olarak yatıp yere bakan kolunuzla destek alıp vücudunuzun üst tarafını kaldırın. Dışta kalan bacağınızı gergin bir biçimde yukarıya kaldırırken aynı taraftaki elinizle bileğinizi tutmaya çalışın. Karın yan kaslarınızın gerildiğini hissedin. Bu harekette karnınızın içe çekili ve gergin olmasına özen gösterin. Aynı hareketi bu kez ters tarafınıza uzanarak yapın. Her bir tarafınızla 15-20 kez tekrar ediniz.

8. Sarkaç Hareketi; Bu hareket için ellerinizle arkadan destek alıp vücudunuzun üst kısmını uygun pozisyona getirin. Bacaklarınızı dizlerinizden bükülü olarak kaldırın. Birbirine bitişik halde, önce sağa sonra sola doğru sarkaç hareketi yapın. Bu sırada yan karın kaslarınızın gerildiğini hissedin. Hareketi 15-20 kez tekrar ediniz.
9. Yüksek Şınav Hareketi; Yine yere yukarıda kalacak şekilde uzanın. Bacaklarınızı gergin pozisyona getirin. Karnınızdan kuvvet alarak bedeninizi yükseltin. Kollarınızı gergin biçimde uzatıp ellerinizle bacak bileklerinizi tutmaya çalışın. Bu hareketi de 15 -20 kez tekrar ediniz.
10. Yerde Gerinme Hareketi; Yere yan bir şekilde yatın. Üstteki bacağınızı belinizin üstü hareket etmeden ileriye doğru gerin. Vücudunuzun üst kısmını ise ters tarafa döndürmeye çalışın. Bu sırada ellerinizle başınızı destekleyip kollarınızı uygun pozisyona getirin. Aynı hareketi farklı iki tarafınıza yatarak 10-15 kez tekrar ediniz.
11. Topuklar Havaya Kaldırma Hareketi; Yere sırtüstü uzanın. Bacaklarınızı dik bir şekilde havaya kaldırın ve dümdüz tutun. Poponuzu 15-20 cm kadar kaldırın. Yavaşça indirin. Bu hareket 15 – 20 kez tekrar ediniz.
12. Ters Crunch ; Göbek eritme hareketleri arasında mekiğe en çok benzeyenler crunch serisinde yer alıyor. Ancak crunch’lar mekikten çok daha kolay. Sırüstü uzanın. Bacaklarınızı kaldırın ve dizlerden bükün. Sanki bir sandalyede oturuyormuşsunuz gibi. Bu egzersiz boyunca bu pozisyonda kalın. Poponuz yerden kalkana kadar, sandalyede oturuyormuşsunuz gibi kıvrılmış bacaklarınızı geriye doğru çekin. Bu harekete alıştıktan sonra dizinizi alnınıza değdirerek yapmayı deneyin. 15 – 20 kez tekrar ediniz
13. Destekli Crunch ; Yere sırtüstü uzanın ve bacaklarınızı bir yükseltiye uzatın. Bir tabure, alçak bir sandalye veya koltuk olabilir. Ellerinizi başınızın arkasında veya göğsünüzde tutun. Omuzlarınızı yerden 10 – 15 cm kadar kaldırarak mide kaslarınıza basınç uygulayın. 15 – 25 kez tekrar ediniz. Sağlıklı yağsız günler dillerim.

Kaynaklar:* Vander İnsan Fizyolojisi (2013), **Arthur C. Guyton, John A. Hall Yüce Yayımları; **N.Akgün, Egzersiz Fizyolojisi(1992), **C.Açıkada,E.Ergen,Spor***http://www.fitolmak.com,**www.gobekeritmehareketleri.com

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.