Takip Et

Nabızla egzersiz

Bu hafta birçok okurumun, egzersizlerini hangi nabız aralığında yapması konusundaki tereddütlerini gidermeye çalışacağım. Egzersiz programları sağlıklı yaşamda önemli ölçüde fayda sağlamaktadır. Nabız ve egzersiz yapmak arasında ne gibi bir ilişki olduğuna dair bilgileri öğrenmeniz için hazırladım.

Kan, vücudumuz için gerekli maddeleri taşıyan kırmızı renkli hayati sıvıdır. Kalbimiz tarafından pompalanan kanın görevi taşıdığı maddeleri damarlar yoluyla ilgili yapılara ve organlara iletmektir. Kalp kanı pompalar. Kan, besin ve oksijen içerir. Besin ve oksijen, damarlar yoluyla vücudun her yerine taşınır. Kan kalbe döner. Kan, kalpten çıkar; damarlar yoluyla vücuda gider. Kalbin atışı damarlarda çarpıntı şeklinde hissedilir. Bu hissedilene 'nabız' denir. Egzersiz yaparken vücutta enerji ihtiyacı giderek artmaya başlar. Bu enerjiyi almak için gerekli olan oksijeni solunum yolu ile almaya başlarız. Çok fazla oksijen almak için daha fazla soluk alıp vermeye başlarız. Kalbimiz bu oksijeni vücuda göndermek için daha çok çalışmaya başlar. Bu da daha çok kan pompalamak anlamına gelir. Kalp atışımız sıklaşır ve hızlanır. Bu da nabzın artmasına neden olur. Aslında kalbimizin atış sesidir. Nabzımızı saymak için sol bileğin iç kısmındaki ana damara, sağ elimizin başparmağı hariç diğer parmaklarımızı koyarız. Hissettiğimiz kıpırtıyı bir dakika süre ile sayarız. Sağlıklı bir yetişkinde nabız sayısı dakikada 70-80 civarındadır.Çocuklar da ise bu sayı 80-100 arasındadır. Otururken, yürürken, koşarken, uyurken kalbimiz durmadan çalışır.

DİNLENME ANINDA YAVAŞ

Kalbin çalışma hızı yapılan egzersizin çeşidine göre değişir ve dinlenme anında; kalbimiz yavaş atar. Nabız normaldir. Egzersiz sırasında; kalbimiz hızlı atar. Nabız yüksektir. Egzersiz yapmaya başlandığında nabız sayısında artış görülür. Egzersiz süresi uzadıkça nabız sayısı da belirli oranda artar. Egzersizden sonra dinlenince nabız normal durumuna gelir.

Egzersiz ve soluk alıp verme ilişkisi; dinlenme durumunda olan bir kişinin soluk alıp verme hızı, hareket halindeki bir kişiye göre daha yavaştır. Dinlenme durumundaki sağlıklı bir insanın dakikadaki soluk alıp verme sayısı 15- 20 arasındadır. Vücudun egzersize ihtiyacı vardır. Egzersiz yaparken soluk alıp verme sıklığı ve nabız hızı artar. Egzersiz dışında günlük hayatımızda sevinç, heyecan, korku veren durumlarla karşılaşırız. Bu gibi durumlar nabız hızını ve soluk alıp verme sıklığını etkiler. Bu durum kişilere göre farklılık gösterir. Hepinize sağlıklı ve spor dolu günler dilerim. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.