Takip Et
  • 10 Ocak 2015, Cumartesi

Egzersizin Cinsel Sorunlar Üzerine Etkisi

Siz okurlarımın tarafıma yönelttiği bir sorunu sizin için araştırdım umarım sizlere faydalı olurum. Egzersiz yapmanın sertleşme bozukluğuna etkisi var mıdır? Egzersiz yapmak iktidarsızlığı engelliyor mu? Egzersiz yapmak prostatı engelliyor mu? Egzersiz yapmak erken boşalmayı engelliyor mu gibi birçok soruyla karşılaştım. Yapılan birçok araştırma, egzersiz yapmanın seks hayatına olumlu etkilerini kanıtlıyor. Kalp hızı ve kan akışı arttıkça, kaslar güçlendikçe kişinin kendine olan güveni artar ve vücudu çok fazla yormadan yapılan egzersizler cinsel performansı olumlu yönde etkiler. Özellikle göğüs bölgesinin çalıştırılmasının etkili olduğu söylenebilir. Uzmanlar düzenli egzersizin birçok yönden hem ruhu hem de vücudu etkilediğini savunuyor. Kasların gelişmesi, dayanıklılık seviyesinin artırılması ve kan dolaşımının düzenlenmesi cinsel yaşamı olumlu etkileyen etkenlerden bazıları. Fakat bazı araştırmalarda egzersizler gereğinden fazla yapıldığı takdirde erkeklerin testosteron seviyelerinde düşüşler gözleniyor, bu durum da cinsel isteği azaltıyor.

Cinsellik, fiziksel performans gerektiren bir durumdur. İktidarsızlık olarak da belirttiğimiz sertleşme sorunu durumlarında hastalara baktığımızda aşırı kilolu, egzersiz yapmayan kişilerin çoğunlukta olduğu görülmektedir. Egzersiz hastalarda insülin direncine karşı koruyucu ve kilo kontrolü açısından gereklidir. Saydığımız bu etkiler haricinde fizik performansın artması, kas kuvvetinin artması, hipertansiyon kontrolünde faydalı etkileri de vardır. Bu sebeplerden dolayı cinselliğe pozitif etki yapmaktadır.

Egzersiz yapmanın sertleşme bozukluğuna pozitif yönde etkisi vardır. Çünkü cinsellik tamamen fizik kapasiteyle ilgili bir durumdur. Egzersiz yapmanın vücuda pozitif bir gelişime etkisi olduğundan dolay sertleşmeye de olumlu etkisi olacaktır. Masa başında çalışan bir insanın cinsel aktivitesi ve sertlik düzeyiyle, sporla uğraşan ve vücudunu işinde kullanan insanların sertlik düzeyi tamamen farklıdır. Günlük egzersizlerin yapılmasının cinsel hayata pozitif etkisi olacaktır. Eğer egzersiz yapmak için hala bir neden arıyorsanız, şunu düşünün. Egzersiz yapmak birçok sağlık problemini engellediği gibi cinsel yaşamınızı da güzelleştirir. İşte nedenleri…

Egzersiz yapmak iktidarsızlık riskini azaltır. Egzersiz yapmanın cinsel yaşamınıza en büyük katkısı iktidarsızlık riskini azaltmasıdır. Ana arterlerinizi açık tutarak kalbinize fayda sağlamanın yanı sıra cinsel organınıza kan akışını artıracak ve iktidarsızlık riskini azaltacaktır. ABD’de 50 yaşını geçmiş 30.000 den fazla erkek üzerinde yapılan araştırma gösterdi ki fiziksel olarak aktif erkekler daha az ereksiyon sorunu yaşıyor. Yapılan egzersiz haftada 3-4 gün 30 dakikalık bir tempolu yürüyüş olsa bile fayda sağlıyor. Bir diğer araştırmaysa kilo vererek ereksiyon sorununun çözülebileceğini gösterdi.

Egzersiz yapmanın prostat sorununu riskin azaldığını bilmenizde yarar var. Fiziksel olarak aktif erkekler büyüyen prostat sorununu daha az yaşıyorlar. Prostatı olan erkekler daha sık işeme ihtiyacı duyarlar, cinsel istekleri azdır ve ereksiyon sorunu yaşayabilirler. Journal of Urology tarafından yayınlanan bir araştırma egzersiz yapan erkeklerde bu sorunların ortaya çıkma riskinin yarı yarıya azaldığını ortaya çıkardı.

Egzersiz yapmanın sperm kalitesini artırdığı yapılan araştırmalarla ispatlanmıştır. İngiltere’de yayınlanan bir makale haftada ortalama 15 saat egzersiz yapan erkeklerde sperm kalitesi ve sayısının arttığı görüldü. Ağırlık kaldırmak yerine uzaktan kumanda ile daha çok vakit geçiriyorsanız, haftada 20 saatten fazla televizyon seyreden erkeklerde sperm kalitesinin düştüğünü bilmelisiniz.

Egzersiz yapan ve fazla kilosu olmayan erkekler için cinsel ilişki daha az ağrılı ve kolay oluyor. Eğer egzersiz yapmıyorsanız, özellikle de karın kaslarınızı çalıştırmıyorsanız cinsel ilişkiden sonra karın ve kalça kaslarınızda ağrı hissedebilirsiniz. Egzersiz yapmak yatak odasında ve dışında kendinizi daha enerjik ve kendine güvenli hissetmenizi sağlar. Kendinize güvenmeniz ve iyi hissetmeniz de rahatlamanızı sağlayarak cinsel hayatınıza katkı bulunur. Cinsel hayatta başarılı olmak için özellikle esneklik, kuvvet ve dayanıklılık egzersizlerini beraber yapmalısınız. Özellikle uzun süreli tempolu yürüyüşler yavaş tempolu koşuların üzerine mutlaka esneklik çalışmaları tercih edilmelidir.

Sonuç olarak iyi bir fizik ve cinsel performans için ince bir bel çevresi için mekikten daha fazlasına ihtiyacınız var: Haftada 3-4 gün yapılan 30-60 dakikalık egzersiz aktiviteler olumlu sonuçlar vermektedir. Orta-yüksek tempolu yürüyüşler yavaş tempolu koşular, bisiklete binmek, yavaş tempolu yüzme yapmak en kolay egzersizlerdir. Bir egzersizleri spor eğitim uzmanı kontrolünde yapacağınız kuvvet ve esneklik egzersizleri ile tamamlayabilirsiniz. Eğer sağlık sorunlarınız varsa ise doktorunuza danışarak size uygun diğer egzersiz tiplerini de öğrenebilirsiniz. Böylece iyi bir cinsel performans için gereken damar, hormon, sinir sistemi desteğine kavuşmuş olacaksınız. Ayrıca düzenli bir egzersiz programı fiziksel olarak kendinize daha fazla güvenmenize, vücudunuzdan memnun olmanızı yardımcı olacaktır. Yine bu durum size partnerinizin yanında kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır. Sağlıklı ve mutlu kalın. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.