Takip Et
  • 23 Mart 2013, Cumartesi

Fiziksel aktivite meme kanseri riskini azaltır mı?

Son dönemde tarafıma en çok sorulan sorulardan birini bu hafta cevaplamaya çalışacağım. Son yıllarda kanser tüm dünyada en çok konuşulan hastalıkların başında gelmektedir. Yapılan bir araştırmada, düzenli olarak haftada 4-8 saat arasında yapılan, orta veya yüksek düzeyde fiziksel aktivite yapmanın meme kanseri riskini düşürdüğünü gösteriyor. Bir başka araştırma da haftada toplam 10 saat yapılan fiziksel aktivite ile meme kanseri riski yaklaşık yüzde 30 azalır diyor. Birçok araştırma ile ispatlanmış olduğu gibi, fiziksel aktivite mutluluk hormonunun salgılanmasını sağlar, stresi azaltır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve östrojen düzeyini düşürür. Amerikan Kanser Derneği ve pek çok doktor meme kanseri teşhisi konan hastalarına da, hastalığın tekrarlama riskini azaltmak için düzenli olarak haftada 4–5 saat özellikle üst gövdeye yönelik egzersiz yapmalarını öneriyor. Baton Rauge’deki Ochsner Sağlık Sistemi hematoloji ve onkoloji bölümleri başkanı Dr. Jay Brooks açıklıyor: “Yaptığımız çalışmalar, fiziksel aktivitenin kadiyovasküler hastalıklar üzerindeki etkilerine ek olarak meme kanseri riskini düşürdüğünü de kanıtlamıştır.” Bir başka araştırmada post menopoz dönemdeki kadınların daha ağır aktiviteler yapmaları, meme kanserine yakalanma risklerini azaltıyor. Fiziksel aktivitenin, özellikle östrojen reseptörü pozitif/progesteron reseptörü negatif tümörlerde etkili olduğu belirlenmişidir. 

Fiziksel aktivite yapmak kan şekerini düzenleyerek kandaki insülin benzeri büyüme faktörlerinin belli bir seviyede kalmasını sağlıyor. İnsülin benzeri büyüme faktörleri meme hücrelerinin büyümesini ve davranışını da etkileyen bir hormon. Düzenli fiziksel aktivite yapan kişiler genel olarak daha sağlıklı oluyor ve sağlıklı bir kiloda kalabildikleri için yağ oranları fiziksel aktivite yapmayan kişilere göre daha düşük. Yağ hücreleri östrojen üretiyor ve fazla yağ hücresi demek fazla östrojen üretimi demek. Meme hücreleri uzun süreli olarak fazla miktarda östrojene maruz kaldıklarında ise meme kanseri oluşma riski daha yüksek oluyor.

Amerika'da yapılan yeni bir araştırmaya göre çok hafif bile olsa günde 1,5–2 saat fiziksel aktivite yapan kadınların meme kanserine yakalanma riski, fiziksel aktivite yapmayan kadınlara göre yüzde 30 daha düşük! Ancak, menopozdan sonra çok miktarda kilo almak, bu olumlu etkiyi yok ediyor. 25 Haziran 2012'de yayınlanan bu araştırma meme kanseri teşhisi konmuş 1504 kadın ve meme kanseri teşhisi konmamış 1555 kadın üzerinde yapılmış. Kadınların yaşları 20 ile 98 arasında değişiyor. Araştırmaya göre doğurganlık çağında yani ilk çocuğun doğumundan menopoza kadar fiziksel aktivite yapmış olmak en büyük faydayı sağlıyor. Aynı ölçüde olmasa da, menopozdan sonra düzenli fiziksel aktivite yapmak da riski azaltıyor. Günlük yaşamın iş, ev ve aile hayatının yoğunluğu içerisinde düzenli olarak fiziksel aktivite yapmaya zaman ayırmak imkânsız gibi gelebilir. Ama unutmayın riski azaltmada yaptığınız fiziksel aktivitenin düzenli olması ve devamlılığı, şiddetinden daha önemli. Yürüyüş veya hafif tempolu koşu yapmak iyi bir seçim olabilir. Örneğin işe veya okula gitmeden önce, öğlen tatilinde yarım saat yürünebilir. Araba kullanıyorsanız işinize ve evinize uzak yerlere park etmek veya toplu taşıma araçlarını kullanmak, günlük yürüyüş sürenizi uzatacaktır. İşten sonra bir arkadaşınızla, bir komşunuzla ya da ailenizden bir kişiyle yürüyüş yapmak da hem hedefinize yaklaşmanızı sağlayacak hem de günün stresini atmanıza yardımcı olacaktır.


Fiziksel aktivite yapmaya günde 15-20 dakika yürüyerek başlayabilir ve süreyi yavaş yavaş artırabilirsiniz. Farklı fiziksel aktivite çeşitleri için spor salonlarından yararlanabileceğiniz gibi evde egzersiz videoları ile çalışabilir ya da müzik eşliğinde dans edebilirsiniz. Sizi sıkmayan ve günlük hayat düzeninize en uygun fiziksel aktivite yöntemini seçerseniz, bunu düzenli olarak sürdürmeniz daha kolay olur. Sağlıklı bir beslenme planı ve doğru yaşam biçimi seçimleriyle birleştirildiğinde fiziksel aktivite, kadınların meme kanseri riskini düşük tutmak için yapabilecekleri en iyi şey. Yapılan yeni araştırmanın ortaya çıkardığı sonuçlardan biri de meme kanseri riskini azaltmada, her gün bir miktar süt içmek. Kısacası her gün düzenli fiziksel aktivite yapmak hem fiziksel hem zihinsel olarak sağlıklı olmanın da anahtarıdır. Sağlıkla kalın,

KAYNAKLAR:* http://www.tupbebek.com/makaleler,** Dr. Senai Aksoy,*** www.diyadinnet.com,* ***www.uzunhayat.net *** Dr. Mahmut Başoğlu, ****www.yaslanmasanati **** www.cevapsepeti.com

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.