Takip Et
  • 25 Haziran 2014, Çarşamba

İstemek

Dua, müminin gören gözü, işiten kulağı, tutan eli, gülen yüzü, Hakk’a yönelen kalbi, zikreden dili ve fikreden beynidir. Cennet kapıları ancak duayla ve besmeleyle açılır. Cehennem kapılarını sadece dualı diller ve helâle uzanan eller kapatabilir. Dua; açan gülümüz, seherde esen yelimiz, Hakk’a teslim olan ve O’nun adıyla titreyen kalbimizdir. Gönül bahçelerimiz onunla yeşerir. Hayat onunla anlamını bulur. O ki, içimizdeki karanlıkları aydınlatır, yanan kalpleri serinletir. Fırtınanın tipiye dönüştüğü ve kurtuluşun, imkânın sınırlarını zorladığı demlerde tutacağımız yegâne dal olur.

Dua, kulluğun en güzel ifadesidir. Kalp onunla safa bulur ve yumuşar. Belalara karşı kalkandır o. Karamsarlığın her yanımızı sarıp sarmaladığı demlerde felahlıktır, müjdedir, yeşeren taptaze umuttur.

Dua ederken insanoğlunun dikkat etmesi gereken zihinden değil, daima kalpten ve hissederek dua etmektir. İsteğinizi koklayın, tadına varın, dokunun, işitin ve onu yaşayın. Yaşamımızda dualarımızı tezahür ettirmek için gereksinim duyduğumuz her şeye sahibiz, yeter ki umutsuzluğa düşmeden, gönülden isteyerek dua edelim. Bakın şimdi canım etli biber dolması çekti, olsa da yesek, dediğimizde bunu öyle gönülden söyleriz ki bazen (çünkü bize göre olabilme ihtimali yüksektir, araba almaktan daha kolaydır mesela) akşam eve gideriz, bir bakarız annemiz etli biber dolması pişirmiş. “Tüh, başka bir şey isteseymişim, olacakmış ” deriz. Duanın en önemli yönü istemektir. Çünkü "istemek" insanî bir ihtiyaç, insanî bir özelliktir."İsteme" duygusu olmasa, her şey karmakarışık olur, her şey alt üst olur. Bu açıdan Yaratıcının insana verdiği en büyük nimetlerden birisi "isteme" duygusudur, yani dua etme hissidir."Vermek istemeseydi, istemek vermezdi" vecizinde anlatıldığı gibi, yüce kudret, "vermesini", "istememize" bağlamış. "İsteyin vereyim" şeklinde de tercüme edileceği gibi, "Bana dua edin, size cevap vereyim" diyerek insanı, duaya teşvik etmiştir.

İşte duanın sırrı, olacağına inanarak gönülden istemekte. Bakın bir vecizde de ne diyor: Eğer bir gün dünyaya ait çok büyük bir derdiniz olursa Rabbinize: Bizim bir derdimiz var demeyin, bilâkis derdinize dönüp 'Bizim çok büyük bir Rabbimiz var' deyiniz. Ne kadar güzel bir duygu değil mi? Sonsuz bir güven… Şimdi bir duanız olsun diyorum şu an.Açın yaratana ellerinizi , isteğin ondan dilediğinizi.Allah cümlemizi sevsin ,sevdirsin, sevindirsin inşallah. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.