Takip Et
  • 1 Ekim 2020, Perşembe

DOĞAYA ZULÜM

Dünyada her saniyede 160.000 adet plastik poşet tüketiliyor. Her yıl dünyada üretilen plastik poşet sayısı ise oldukça dramatik: Beş trilyon! Yani bu poşetleri yan yana eklersek Çevresi 40,000 km olan dünyamızı tam yedi defa turlayabilir.

Hatırlarsınız 2018 yılının sonlarına doğru çıkarılan bir kanunla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 1 Ocak 2019'dan itibaren geçerli olmak üzere plastik poşetlerin marketlerde bedava verilmesi yerine satılmasını zorunlu hale getirdi. Bu uygulamanın amacı şuydu:Geri dönüştürülmesi en zor plastik poşetin kullanımının kısıtlanması ve dolayısıyla çevre ve canlı katliamının önemli oranda önüne geçilmesi...Tabii ki bu uygulama Türkiye'ye özel bir uygulama değil.Avrupa Birliği üyesi ülkelerden Hırvatistan,Çekya,Estonya,Fransa,Yunanistan,İrlanda,Lüksemburg,Hollanda,Slovakya,isveç, İngiltere ve İskoçya'da da plastik poşetlerden ücret alınıyor.

Türkiye'de yetişkin bir birey ortalama günde bir buçuk kilo çöp üretiyor ve bu çöplerin büyük kısmını ambalaj atıkları oluşturuyor. Sadece ülkemiz için değil dünya için büyük bir tehdit oluşturan plastik materyallerin kullanımının azalması için tüm insanlığa büyük bir görev düşüyor.

Biliyoruz , pek çoğumuz bez çanta geçtik bile.Poşet kullanımını en aza indirdik , çevreye ve diğer canlılarla paylaştığımız dünyaya karşı sorumluluk hissedıyoruz. Bu uygulamaya geçilirken kişi başı yıllık ortalama 440 adet olan poşet kullanım sayısını 20190yılı için 90 adete , 2025 yılında ise 40 adete indirerek Avrupa Birliği değerlerine ulaşmak amaçlanmıştı.Ve işte İYİ HABER: uygulamanın başlamasıyla plastik poşet tüketimi %70 azalmış durumda.

Ve insanoğlu , her zaman olduğu gibi bundan sonra da elinden savrulup giden bir plastik poşetin belki de bir canlının ölümüne sebep olabileceğini bilecek ve buna dikkat etmeyi insanlık görevi sayacaktır.

Şunu unutmayalım : geri dönüştürülmeyen her plastik atık doğaya 1000 yıl zulüm oluyor. Yasadığımız gezegen için tüm canlılar için üstümüze düşen görevi yerine getirmeye özen gösterelim. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.