Takip Et
  • 23 Ağustos 2014, Cumartesi

Bir kadın, üç erkek

Üç büyük şairin kendisine en güzel şiirlerini yazdırtan kadını hep merak etmişimdir. Bu yazımda biraz bundan bahsetmek istedim. Onun aşıkları arasından belki de en şanslı olanı Turgut Uyar'dır. Çünkü kendi deyimiyle ''uzaktan sadece hayalini kurmaktansa, yanındaki gerçek mutluluğa erme bahtlılığı onunki.Şu dizeleri yazmıştır biricik karısına:

Herkes seni sen zanneder.

Senin sen olmadığını bile bilmeden,

Sen bile

Seni ben geçerken

Derim ki,

Saati sorduklarında;

Onu ''O'' geçiyordur

Kimse anlam veremez.

Tamir ettirmedin gitti derler şu saati.

Ettirmek istiyor musun demezler.

Bir bozuk saattir yüreğim, hep sende durur.

Zamanı durdururum yüreğimde,

Sensiz geçtiği için,

Akrep yelkovana küskündür.

Şu bozuk saat çalışsa benim için ölümdür.

Bil ki akrep yelkovanı geçerse,

Atan bu yüreğim durur.

Bırak bozuk kalsın, hiç değilse

Bir bozuk saattir yüreğim, hep sende durur.Tomris Uyar'ın bir diğer aşığı ise ünlü şair Cemal Süreya'dır. Tanıştıkları dönemde ikisi de evliydi aslında hatta aşkları için eşlerinden bile boşanmışlardı. Tomris kolej aşkından Ülkü Tamer'den boşanmıştı onun için.Daha nen olayım isterdin , Onursuzunum senin! Demişti süreya.

Cemal Süreya'yla olan bir anısını da böyle anlatmıştı Tomris;Her akşam işten çıkıp şıp diye eve damlıyordu Cemal. Bir gün Tomris Uyar, 'biraz gez dolaş arkadaşlarınla falan buluş' dedi. Ertesi gün geç geldi Cemal Süreya, daha ertesi gün de, hep geç geldi. Bu akşamlardan birinde, örtü silkelemek için pencereyi açan Tomris, apartmanın girişinde oturan Cemal’i gördü ve gerçek ortaya çıktı. Her akşam iş çıkışı eve geliyor ama aşağıda oturup ‘gecikiyordu’ Cemal Süreya.Tomris Uyar tarafından durumun adı derhal kondu: Şahsiyet Rötarı…

Edebiyat dünyasının çok iyi bildiği bir gerçek Edip Cansever'in Tomris Uyar'a olan hayranlığıdır.Her yıl Mart'ın 15'inde (Tomris Uyar'ın doğumgünü) bir şiir yayınlayarak hayranlığını her yıl bıkmadan anlatmıştır şiirlerinde. Şu dizeleri yazmıştır onun için; Ben seni uzun bir yolda yürürken görmedim ki hiç.Yok bir yanıtın ''nereye'' diyenlere Bir buz titreşimi gibi sallantılı ve şaşkın Ve çabuk bir merhaban vardır bir yerden gelenlere...Cansever içinse şunları söylemişti Tomris Uyar:''Sevgililik ya da aşk duygusu zamanla yara alabiliyor, örselenebiliyor, bitebiliyor. Bitmeyen tek aşkın gerçek ve lirik bir dostluk olduğunu Edip Cansever öğretti bana.’’ Şimdilerde böyle aşklara yelken açmanız dileğiyle çok sevin! 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.