Takip Et
  • 25 Şubat 2024, Pazar

İZMİR'DEKİ HANLAR

ABACIOĞLU HANI

İzmir’in Konak ilçesi Anafartalar Caddesi’nde yer almaktadır. Orta avlu ve onu çevreleyen dükkanlardan oluşan han, kesme taş ve tuğladan yapılmıştır. 1700’lü yıllarda Hacı Mustafa Ağa tarafından yaptırıldığı tahmin edilen han, cumhuriyetin ilk yıllarında sebze- meyve hali ve yolcu-yük taşıma araçlarının hareket merkezi olarak kullanılmıştır. Dokuz odalı ve yedi mahzenle inşa edilse de günümüzde sağ kanatta yedi, sol kanatta ise sekiz dükkan barındırmaktadır. Üzeri kırma çatı ile örtülüdür. Handa gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları 2007’de ‘Tarihe Saygı’ Ödülüne layık görülmüştür.

 

BÜYÜK KARDİÇALI HANI

İzmir’in Konak ilçesinde yer alır. Adını şehrin tanınmış ailelerinden Kardiçalılar’dan alır. 1900’lerin başından ailesiyle Yunanistan’ın Kardiça şehrinden İzmir’e göçen tüccar İbrahim Bey, tütün ticaret için ilk olarak limanda bir bina almışsa da buraya sığmamaya başlayınca Kordon’da yer alan bu hanı yaptırır. 1928’de kullanılmaya başlanan hanın mimarı, Mehmet Fesçi Bey’dir. İki bin metrekare alana kurulu yapıda yüzden fazla oda yer alır. Zamanla yıpranan ve bakımsız kalan yapı, 2003’te tadilat geçirmiştir. Günümüzde çeşitli iş yerlerinin yanı sıra sanat atölyelerine de ev sahipliği yapmaktadır.

 

ARAP HANI

İzmir’in Konak ilçesi Anafartalar Caddesi’nde yer alır. Ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmese de 19. yüzyılın ikinci yarısında yapıldığı tahmin edilmektedir. Moloz taş ve tuğladan yapılan dikdörtgen planlı han, çoğunlukla ayakkabı imalathane ve satışı üzerine işletmelere ev sahipliği yapmış, günümüzde de manifaturacıları barındırmaktadır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.