Takip Et
  • 18 Ağustos 2023, Cuma

Kurşunlu Manastırı

Aydın’ın Kuşadası ilçesi Davutlar Mahallesi’ne yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. 600 metre yükseklikteki yapı, Dilek Yarımadası Millî Parkı sınırları içindeki orman alanındadır. 8. yüzyılda yoğun Hristiyan göçü alan yerlerden biri olan Davutlar’da bulunan Kurşunlu Manastırı, bir Bizans yapısıdır.

Baskıdan kaçan din adamlarının gizlenebilmek ve dinî vecibelerini yerine getirebilmek için Anadolu’da inşa ettikleri yapılardan olan manastır, Meryem Ana’ya adanmış bir yerdir. Orta Anadolu’da genellikle yer altında bulunan bu tarz yapılar, Ege’de ise ormanlık ve dağlık alanlarda inşa edilmiştir. Rumlar tarafından ‘‘Panagia Kursunniatissa’’ olarak bilinen Kurşunlu Manastırı’nın adının yapının üstünü örten kurşundan geldiği düşünülmektedir.

19. yüzyıla kadar faal olan manastırda; yemekhane, kiler, mutfak keşiş odaları, revir, şapel, nekropol de bulunmaktadır. Manastırın içinde yer alan şapelin en önemli özelliği tavanında bulunan fresklerdir. Bu fresklerdeki tasvirlerin büyük bir bölümü, İncil kaynaklı dinî olay ve kişi motiflerinden oluşmaktadır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.