Takip Et
  • 2 Aralık 2023, Cumartesi

İZMİR’DEKİ ANTİK KENTLER 12- KLAROS ANTİK KENTİ

İzmir’in Menderes ilçesi Ahmetbeyli Mahallesi’nde, Kolophon’un güneyinde Değirmendere’nin güneydoğusundaki vadide, düzlük bir alanda yer alır. Bu vadi, aynı zamanda Ephesos ve Smyrna arasında bulunan önemli bir kavşak noktasıdır. Kuruluşuna ilişkin net bilgiler olmasa da MÖ 600’lü yıllarda Kolophon’un Baştanrısı sayılan Apollon adına inşa edilmiş bir kutsal alan olduğu düşünülmektedir.

Ayrıca kehanet merkezi olduğundan Hellenistik Dönem’de ve Roma Dönemi’nde de bilinen bir yer olmuştur. Propylon olarak isimlendirilen kare yapılı anıtsal girişten Apollon Tapınağı’na her iki tarafı sütun ve heykellerle donatılmış bir yol bulunur. Bu girişte kâhine danışmaya gelenlerin yazdıklarına ilişkin kitabelere de ulaşılmıştır.

Kentte ilk çalışmalar, 1886’da Schuchhardt tarafından şehrin yeri saptanarak başlatılmıştır. 20. yüzyılın başlarında Theodor Marcidy ve ekibinin Propylon’a da ulaşan çalışmaları Dünya Savaşı ile sekteye uğramıştır. İkinci dönem kazıları, 1950’li yıllarda L. Robert önderliğinde tekrar başlamıştır. 2020’den bu yana ise Selçuk Efes Müzesi Müdürlüğü ve Ege Üniversitresi Arkeoloji Bölümü iş birliğinde çalışmalar devam etmektedir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.