Takip Et
  • 17 Haziran 2023, Cumartesi

AYDIN'DAKİ MÜZELER 7- OLEATRİUM ZEYTİNYAĞI MÜZESİ

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde Davutlar Yolu üzerinde bulunan Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi, emekli İngilizce öğretmeni Hasan Tonbul ve eşi Gürsel Tonbul tarafından kurulmuştur. Proje ve inşaatına Mayıs 2009’da başlanmış, Mayıs 2011’de “Oleatrium Sergi Salonu” olarak hizmete açılmıştır. 2012 yılında özel müze statüsü almıştır. Dışarıdan zeytinyağı fabrikası gibi görünen müze yapılan müze, 3.000 metrekarelik bir alanda kurulmuştur.

İçerisinde lobi ve 11 adet sergileme salonu bulunmaktadır. Girişteki karşılama salonunda hediyelik ürünler, zeytinyağları, şaraplar ve müze girişi için jeton satılan bir market, barkovizyon gösterimi için ayrılan bir alan, müze içine giriş çıkışı sağlayan kapılar ve müze iç bahçesine girişi sağlayan bir kapı bulunmaktadır.

*

Zeytin avlusu anlamına gelen Oleatrium, Latince olea (zeytin) ve atrium (avlu) kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşmuştur.

Müzenin on salonunda yer alan sergilerde İyonya döneminden günümüze kadar olan süreçte her dönemi anlatan zeytinyağı sıkım aletleri, zeytinyağından yapılan yağlar ve kozmetikte kullanılan Roma döneminden kalma şişeler bulunmaktadır.

Zeytinyağı üretiminde geliştirilen teknolojiler ve zeytinyağının farklı kullanım alanları; eserler ve canlandırmalarla hikâyeci bir üslupta anlatıldığı müzede çok nadir eserler de bulunmaktadır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.