Takip Et
  • 3 Aralık 2023, Pazar

İZMİR’DEKİ ANTİK KENTLER 13- KOLOPHON ANTİK KENTİ

On İki İyon şehrinden biri olan Kolopfon, İzmir’in Menderes ilçesine bağlı olan Değirmendere ile Çamönü Mahalleleri arasında yer alır. Denize kıyısı olmayan tek İyon kentidir. Bir kehanet merkezi olan Klaros da Kolphon’un uzantısı olan bir bölgedir. MÖ 1000’li yıllarda kurulan kent, MÖ 7. yüzyılda Lidya egemenliğine geçmiştir.

Şehirde basılmış sikkelerden anlaşıldığı kadarıyla MÖ 400’lü yıllarda ticarette oldukça gelişmiş ve en görkemli yıllarını yaşamıştır. Tepeler ile çevrili bir vadide kurulan kentin surları da aynı yıllarda inşa edilmiştir. 

Büyük İskender’in komutanlarından Lysimakhos tarafından alınması sonrası halk, Efes’e gönderilmiş, geri kalanlar ise Notion (Yeni Kolphon)’a taşınmıştır. Sonrasında şehir varlığını sürdürse de eski parlak günlerine tekrar ulaşamamıştır.

Cila ve imalatta kullanılan Kolophonium yağı ve reçinesi ihracatı ile ünlenen kent, filozof Ksenophones ve şair Mimnermos gibi birçok sanatçıya da ev sahipliği yapmıştır.

1922 kazılarında mezar kalıntıları gibi kentte Geç Tunç Çağı yapılarına ulaşılmıştır. 2000’li yıllarda İzmir Müzesi’nin çalışmaları sırasında ise tümülüs mezarlar çıkarılmıştır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.