Takip Et
  • 23 Ocak 2014, Perşembe

Sporun zararları

Geçen hafta size sporun faydalarından bahsetmiştim, bu haftada bazı zararlarına değinmek istiyorum.

Beden Eğitimi ve Spor Bölümü mezunu olarak üniversite yıllarım hemen hemen her spor branşı ile ilgilenmiş arkadaşlarımla geçti.

Ben de birçok branşla profesyonel olarak ilgilenmiş ve güzel arkadaşlıklar edinmiştim. Yakın arkadaşlarım boks, taekwondo, basketbol, futbol branşlarında lisanslı sporculardı ve muhtelif dereceleri vardı.

Bunları size anlatmamın sebebine gelince; Yazı başlığından da gördüğünüz üzere her spor branşının faydaları bulunmasına rağmen aynı zamanda çeşitli yan etkileri ve sakatlık ihtimallerini de barındırdığını görmüştüm. Bu yüzden sizinle okul günlerime doğru bir gezintiye çıkacak ve çeşitli spor branşlarının saymakla bitmeyecek faydaları olduğu kadar zararlı yönlerinden de bahsedeceğim.

 

Örneğin boksör olan bir arkadaşımın da burun bölgesinde kemikler yok denecek kadar yumuşaktı. Çünkü maç sırasında yumruk gelince canı yanabilir ve konsantrasyonunu yitirebilirdi. Burun kemiklerini doktor kontrolünde kırdıran ya da doğal olarak maç sırasında kırılan boksörler mevcut.

 

Okul hayatına başladıktan sonra aktif spor hayatını sonlandırmış tekvandocu arkadaşım da kimi zaman dizlikle gezerdi. Kendisine neden dizlik taktığını sorduğumda ise, tekvando yüzünden olduğunu ve sürekli tekmelerini kullanırken de dizine zarar verdiğini anlatmıştı. Şöyle düşünün sürekli tekme atarak yapılan bir sporu icra ediyorsanız, bacaklarınıza ve dizlerinize fazlasıyla yük biniyordur.

 

Futbolcu arkadaşlarımdan bahsetmeye gerek yok sanırım, çünkü futbolla biraz ilgilenenlerin bile gazetelerden ya da haberlerden işittiği üzere yan çapraz bağları kopanlar, menisküs ameliyatı olanlar, bacağı kırılanlar gibi alıp başını gidiyordu.

 

Çok yetenekli olan futbolcu bir arkadaşım ise, yaşadığı sakatlıktan dert yanıyor ve gelecekte büyük futbolcu olma hayalinden vazgeçişini ve nasıl bir sakatlık yaşadığını anlatıyordu.

 

Gelelim atletizme. Son zamanlarda yaşadığı doping skandalları ile sarsılan bu branşımızın yine kendi içinde cirit, gülle, yüksek atlama gibi alt kategorileri bulunuyor. Dünyada artan rekabet düzeyi sebebiyle bir çok arkadaşımda çeşitli besin takviyeleri kullanarak rakipleri ile eşit düzeye gelmeye çalışıyordu. Organlar üzerinde tesirleri tam olarak bilinmeyen bu tür besin takviyelerinin gelecekte ne tür yan etkilerinin olduğunu da kestirmek zor.

 

Hangi branş olursa olsun sırf rekabete girmek ve başarılı olmak için bilinçsizce çeşitli besin takviyelerine yönelen sporcuları bekleyen tehlike ise karaciğerin bu içerikleri tolere edememesi, vücut tarafından içeriğin tanınmaması, cildin bozulması, saçların dökülmesi gibi özetlenebilir. Saha da ölen futbolcular, çeşitli branşlarda yaşanan ani ölümler de bunun habercisi değil mi?

 

BİLİNÇSİZ TERCİHLER

Şimdi spor branşlarının dışına çıkalım ve günlük yaşantısına devam eden yurdum insanımızdan zararlı spor tercihleri tablosuna göz atalım.

 

Halı Saha Maçları

Keşke halı saha maçlarını o yemyeşil çimler üzerinde yapsaydık da bu kadar çok kalp krizi olmasaydı. Maalesef halı sahalarda kullanılan suni çim sebebiyle vücudumuzda biriken elektriği topraklayamıyor ve enerji dengemizi bozuyoruz. Isınmadan halı sahaya çıkıyor ve aylarca, yıllarca spor yapmamış olmamıza rağmen kazanma hırsıyla delice koşuyoruz. Şu anda en çok sakatlık yaşanan spor aktiviteleri arasında halı saha maçlarını gösterebiliriz.

 

Vücut Geliştirme

Eğer yeterli ve kalifiye bir spor eğitmeniniz yoksa, spor aletleri fonksiyonel çalışmıyorsa, yanlış bir egzersiz programınız varsa, fayda görmek için gittiğiniz spor salonunda zarar görüyor olabilirsiniz ayrıca duruşunuz ve vücudunuzun zayıf bölgeleri dikkati alınmıyorsa bu daha da tehlikeli örneğin kambur duruyorsanız ve ağırlıklı olarak göğüs çalışmaları yapıyorsanız bu duruşunuzu daha da bozacaktır, öncelik kambur olan duruşunuzu düzeltmek ve postürünüze (vücudunuzun duruşu) uygun egzersiz programı yapmak olmalıdır.

 

Spora Başlama Kararı

Ne o? Demek artık spora başlamaya karar verdiniz. Ne zaman? Ne şekilde? Hangi tempoyla? Bunların önemi yok diyenlerdenseniz ve bir spor danışmanı tarafından takip edilmiyorsanız muhtemelen uzun yıllardır spordan uzak kalan vücudunuzun sınırlarını zorlamaya başlamışsınızdır. Ne kadar çok çalışırsanız o kadar iyi netice alacağınızı da düşünebilirsiniz ancak çalışmalar bunu doğrulamıyor.

Akıllı bir program ile vücudunuza uygun hareketleri bölgesel olarak tercih etmeli, zorladığınız kasları dinlendirmeli ve kaslarınızın gelişimine yardımcı bir beslenme programını takip etmelisiniz.

 

Sizlere sağlam bir irade, doğru tercihler ve iyi bir denge diliyorum. Sağlıkla kalın. Allaha emanet olun… 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.