Takip Et
  • 21 Nisan 2017, Cuma

Down sendromlu kişilerde spor

Kim demiş down sendromlu kişiler spor yapamaz diye… hem de senden benden iyi yaparlar…

Down Sendromlu bireylerde spor eğitimi ve spor çalışmaları nasıl yapılıyor diye bir soruyla başlayabiliriz? VE CEVABINI BULMAYA BAŞLAMALIYIZ.

Down Sendromlu bireylerde spor onların yaşamdaki olmazsa olmazlarıdır aslında. Spor eğitimi bildiğiniz gibi her birey için bir gereksinimdir. Down sendromlu çocuklarımız, gelişim düzeyleri ve öz bakımlarını tamamlamış, komut alabilir ve bağımsız hareketlerini yapmaya başladıkları süreçten itibaren spor eğitimine başlamalı. Bu kimi down sendromlu çocuklarımızda 5-6 yaş olabilir, kimilerinde bu yaş aralığı biraz ileri yaşlarda olabilir. Önemli olan down sendromlu çocuklara, küçük yaştan itibaren, bu alanda eğitim almış uzman spor eğitimcileriyle spor eğitimine başlanmalı, motor kas gelişimi geliştirilmelidir.

Down sendromlu çocuklarla ilk başta denge, dikkat, el ve ayak kaslarının kuvvetlendirilmesine yönelik çalışmalarla başlanmalı.

Down sendromlu çocuklarda spor eğitimine yüzmeyle başlanması çocuğumuzun kas gelişimine büyük katkı sağlarken, eğlenceyle beraber bağımsız hareketler yapmaya başlar. İleriki süreçte yüzmeyle beraber, atletizm, jimnastik branşlarıyla desteklenebilinir.

Down sendromlu çocuk, fiziksel ve ruhsal gelişiminin üst düzeye çıkmasıyla beraber, sosyal çevresiyle de iletişime geçerek 8-10 yaşlarında hedeflerini belirlemiş, gelişimini diğer akranlarıyla kısmen de olsa yakalamış olarak elit sporcu olma yönünde ilerlemeler kaydedebilir. İleriki yaşlarda becerilerinin ve yeteneklerinin keşfedilmesi sonucunda, bowling, binicilik, bocce, masatenisi ve kayak branşlarında da eğitimini tamamlayabilir.

Down sendromlu çocuklarda takım branşları performans anlamında çok istenen üst düzeye ulaşamaya bilir, ancak takım oyunlarıyla birlikte paylaşma ve arkadaşlık duygularının gelişmesi sağlar.

Burada önemli olan doğru zamanda doğru spor eğitimcisiyle çocuğumuzun gelişimini takip ederek, yerine göre fizyoterapist, beslenme ve psikolojik destekle çalışmaları pekiştirmektir.

Down sendromlu çocuklarımız, spor faaliyetlerine katıldıkları takdirde, bir yerlere ait olma duygusu, toplumsal ve sosyal yaşama katılma, kendilerini ifade edebilme yeteneği, özgüven ve başarma duygusunu yaşayacaklardır.

Aileler ve bu alanda eğitim veren tüm kurumlar, sporun olmazsa olmazı konumunda down sendromlu çocuklarımızı bir spor kulübüyle tanıştırarak bu eğitime başlayabilirler.

Sporsuz ve sağlıksız kalmayın… Allaha emanet olun… 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.