Takip Et
  • 21 Mart 2018, Çarşamba

Hangi mevsimde hangi spor yapılır?

Kıştan yaza geçiş olan bahar mevsiminde çoğumuzda sürekli bir yorgunluk, uyku hali, isteksizlik ve halsizlik söz konusu olur.

Bahar mevsiminde; öncelikle egzersiz yapın. Her gün en azından yarım saatlik hafif yürüyüş yapmak hormonal dengeyi düzenleyerek, metabolizmayı hızlandırır. Ayrıca, spor kapasitesine göre yüzme, bisiklet gibi ek sporların yapılması da bahar yorgunluğunu atıp enerji kazanmanızı sağlar. Esneme egzersizleri ve yoga hem bedeninizi hem de zihninizi rahatlatır.

Kış aylarında; spor açık havada yapılabileceği gibi hava şartları nedeniyle salonda ya da evde de yapılabilir. Her gün düzenli egzersiz çok faydalı olur. Kan basıncında düşme, ritimde düzelme, kiloda azalma, nefesin açılması, diyabet hastalığı riskinin azalması, vücut direncinin artması ve en önemlisi de kalp krizi riskinin azalması, düzenli egzersizin olumlu etkilerinden. Özellikle bahar ve yaz döneminde daha düzenli olarak yapılan egzersizler, havanın soğumasıyla birlikte ve kış aylarında sıklıkla ihmal edilip bırakılıyor. Kimileri ise kapalı mekanlarda egzersiz yapmayı tercih ediyor. Oysa gerekli önlemler alınarak kış şartlarında açık havada rahatlıkla egzersiz yapılabilir. Çünkü açık havada yapılacak egzersiz ile vücut zindeliği artıyor, kaygı ve depresif yapıda düzelme oluyor ve moral yükseliyor. Ayrıca soğuk havanın getirdiği ek yük nedeniyle kışın yapılan egzersizlerde daha çok kalori harcanıyor.

Kışın hızlı tempolu yürüyüşler, koşu, bisiklet, buz pateni ve kayak ile orta ve yüksek derecede egzersizlerde önemli miktarda ısı açığa çıktığı için vücudun soğuktan etkilenme oranı daha düşük oluyor.

Yaz aylarında; havaların ısınması ile birlikte spor yapmakta güçleşiyor. Ayrıca ter salınımı arttığından dolayı yazın spor yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Yaz aylarında spor yaparken vakitlerinizde ve besinlerinizde birazda olsa değişikliğe gitmek zorunda kalacaksınız.

Yaz aylarında spor yaparken öğlen vakitlerinden mutlaka sakınmalısınız. Sporunuzu sabah erken saatlerde ya da akşam saatlerinde yapmalısınız. En uygun spor yürüyüş ve koşudur.

Bunun dışında gündelik yaptığınız sporlara yaz aylarında devam etmenizde hiçbir sakınca yoktur. Ancak yaz aylarında terleme artacağından dolayı bol sıvı tüketmeniz önemlidir.

Sonbaharın gelmesi ile nemli, sıcak ve yapış yapış günler sona eriyor. Spor yapmak her yaş için artık daha rahat ancak tüm canlılar, hayvanlar ve tabi ki insanlar da mevsim değişikliklerinden etkileniyor. İnsan vücudunda fizyolojik olarak hava değişimlerine bağlı olarak farklı tepkimeler oluşur. Sonbaharda kamp ve doğa yürüyüşleri yaparak açık hava sporlarının tadını çıkarabilirsiniz.

Sporsuz kalmayın… Allaha emanet olun… 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.