Takip Et
  • 4 Şubat 2016, Perşembe

Vecihi

İnsanlar tarihe isimlerini kazırken hiç de o kadar kolay olmuyor. Acı çekiyorlar, kararlı ve ısrarcı oluyorlar ve her şeyden önemlisi yaptıkları işi severek yapıyorlar. Tarihte önemli olaylar arasında da gizemli ve hüzünlü kesişmeler yaşanabiliyor.

1979 yılının sonbaharında, Amerika’nın Ohio Eyaleti’ndeki bir çiftlikte, tahıl kamyonunun arkasından atlayan bir adamın yüzüğü, kamyonun kasasını çevreleyen çengellerden birine takılır ve parmağı kopar. Büyük bir soğukkanlılıkla kopan parmağı yüzükle birlikte asılı yerden alarak içi buz dolu bir kaba koyarak hastanenin yolunu tutar. Adamın parmağının kopmasına neden olan, evlilik yüzüğüdür. Ama hastanede yattığı günlerde başucunda bekleyen bir karısı yoktur. Çünkü eşi J.Elizabeth Shearon,1962 yılında ölmüştür ve adam o günden beri evlilik yüzüğünü parmağından hiç çıkarmamıştır.

1977 yılın da Yeşilçam’da çevrilen Gülen Gözler filminde Şener Şen’in sevdiği kıza uçağıyla yaptığı kur ile tanıdık Vecihi'yi. Vecihi Hürkuş, tarihimizde ilklere imza atan bir pilottur.1917’de Kafkas Cephesi'nde, ilk Türk hava zaferi onun sayesinde kazanılmıştır. 1918’de Ruslardan ele geçirilen uçağın pervanesinin yenisini yaparak bir ilki gerçekleştirmiştir. Kurtuluş Savaşı sırasında, uçakların kanatlarının onarımı için gerekli olan jelatin ve emait imalatını o başarmıştır. İzmir’e ilk giren ve hava meydanını işgalden kurtaran pilotumuz Vecihi Hürkuş’tur. Kurtuluş Savaşı'nın ilk ve son uçuşunu yapan da odur. 1924’te İzmir’de ilk Türk uçağını yapmıştır.

PARAŞÜTÜNÜ AÇMASI İÇİN EDİBE'Yİ UYARDI

Komedi filmlerine konu olan Vecihi’nin hayatı hüzünle doludur. Kız kardeşi Remziye Hanım’ı 12 ocak 1921’de Yunanlıların Eskişehir'e yaptığı hava saldırısında kaybeder. 29 Ekim 1936’da Cumhuriyet'in 13.yıl kutlamalarında uçaktan paraşütle atlayışlar merakla beklenmektedir. Vecihi'nin aklı paraşütçüler arasında 17 yaşındaki bir kızdadır. Deneme atlayışlarını bir kez yapan ve hasta olan genç kızın atlayış yapmasını istemez ama kız ısrarla atlamak ister.800 metreden atlayan genç kız hızla yere düşmektedir. Vecihi Bey avazı çıktığı kadar bağırmaya başlar.“paraşütünü aççççç…aç artııııkk..“Paraşüt yere 100 metre kala açılsa da genç kız sert bir şekilde yere çakılır.Hastaneye kaldırılırken, “Babacığım çok uğraştım açılmadı,sen üzülme ben iyiyim” der ve hayatını kaybeder. Ölen genç kız Vecihi Bey'in kardeşi Remziye Hanım'ın çocuğu Edibe'dir. Yaşamının son yıllarında kurduğu havayolu şirketinin kapanmasına yönelik baskılara ve suikastlara dayanamayan Vecihi Bey iflas eder. Borçlarından dolayı Kurtuluş Savaşı'ndaki kahramanlıklarından dolayı bağlanan maaşına haciz konur. Ankara’da anılarını yazarken de beyin kanamasından vefat eder. Vecihi’nin cenazesine katılanların sayısı,iki elin parmaklarını geçmez.

Pilot Vecihi 16 Temmuz 1969’da toprağa verilir. Aynı gün Ay’a adım atacak ilk insanı taşıyan Apollo 11 dünyadan ayrılmaktadır. Ay’da yürüyen ilk insan Neil Armstrong, kendisi gibi pilot olan Vecihi Hürkuş’un ruhunun, Apollo 11’le birlikte gökyüzüne yükseldiğini elbette bilmez. Tıpkı hiç çıkarmadığı evlilik yüzüğünün, on yıl sonra 1979’da Ohio’daki çiftlikte bir kaza sonucu parmağını koparacağını bilemeyeceği gibi.

Yazıda emeği gecen HÜSAMETTİN BİLGİLİ Hocamıza saygılarımla. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.