Takip Et
  • 24 Mart 2015, Salı

Urgancılar ayırın tülüleri

Bir deve güreşi sezonunun daha sonuna geldik. Artık her Pazar birkaç farklı ilçede çan sesleri davul seslerine karışmayacak. Sokaklarda 8 köşeli şapkası ve İngiliz külot pantolonlu körüklü çizmeli insanlar dolaşmayacak. Güreş alanında sabahın erken saatlerinde sucuk kokuları rakı kokusuna karışmayacak. Bu işin duayenlerinden Metin Çetin’in dediği gibi her hafta 50 bin kişi kendilerine başka pazar meşgalesi arayacaklar.

Genellikle Kasım sonu gibi başlayıp Mart sonunda tamamlanan deve güreşi sezonu, her Pazar, başlı başına bir festivaldir. Bu işin hastaları Cumartesiden güreş alanına Traktörleri ve kamyonları yerleştirip mangal hazırlıklarını yaparlar.

Aydın’ın deve güreşi tarihinde önemli bir yeri vardır. Bilinen ilk güreş Aydın Germencik İlçesi Hıdırbeyli Mahallesi’nde düzenlenmiştir. Ortalama ömrü 40 yıl kadar olan develer 25 yıl kadar aktif güreşebilirler. Önce yavru yani "daylak" iken antrenmanlar başlar. Bu işin uzmanları daha büyüme çağında hangi devenin hangi güreş oyunlarına yatkın olduğunu tespit ederler. İleride güreşmeye başladığında benzer özellikte develerle çatılırlar. Bu eşleştirme güreş kalitesi yönünden önemlidir.

7 yaşını geçen daylak deve artık "lök" adını alır. Ve her lök kendisi ile ilgilenen bir savrana sahiptir. Savran deveyi güreşlere götürür ve güreşte yanında bulunur.

Havut devenin semeridir ve güreş sezonu başında meşhur develerin havutlama töreni yapılır, Dualar edilir, yemek ve içecek ikram edilir.

Güreş meydanında pek çok insan görürsünüz. Bunlar görevlilerdir. Devleri güreş sonu ayıran urgancılar farklı renklerde yelekler giyerler. Deveyi güreşe hazırlayan ağız bağcıları, kalabalığı manilerle coşturan cazgırlar, hakem heyeti bu renkli cümbüşün olmazsa olmalarıdır.

Erkek develer genellikle kızgınlık dönemlerinde güreşirler. Bazı deve sahipleri güreş alanına "maya"yı getirerek, deveyi kıskandırmaya çalışırlar.

Bazen de deve sahipleri güreş e müdahale edip hatta birbirleriyle bile güreşirler.

Bambaşka bir alemdir ki anlatmakla tarifi mümkün değil. İyisi mi yeni sezonda atın yağlığı boynunuza, bir güreş günü meydanda yerinizi alın. !

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.