Takip Et
  • 7 Şubat 2015, Cumartesi

Oturmayın

Egzersiz yapıyor olsan dahi günde 8 saat oturuyorsan herhangi bir sağlık sorununa yakalanma riskin yüksek. Hoppa bu da nereden çıktı demeyin. Bu gün yazımız dünyanın önemli egzersiz savunucusu Dr Mercola'dan devşirme ve ben onun yalancısıyım. Ofiste işte evde televizyon başında oturuyoruz. Ortalama bir Amerikalının günde 10 saat oturarak yaşadığı tahmin ediliyor. Bu rakam bizde de çok farklı değildir. Hele hele Telekominikasyon sektörü çalışanları ya da devlet dairelerinde çalışan memurlar, 12 saate yakın oturuyor. İşte bütün gün oturan eve gittiğinde de oturuyor. Halbuki saatte 5-6 kez ayağa kalkıp dolaşarak sırt ağrılarında kurtulmak bile mümkün olabiliyor.

Haftasonları dahi ortalama 8 saat oturduğunuz hesaplanmış. Ne var bunda demeyin. Çünkü insan vücudu oturmak üzere dizayn edilmemis. Karikatür kahramanı Bezgin Bekir gibi sürekli oturmak ciddi sağlık problemlerine yol açıyor. Aşırı kilo, tip 2 diyabet hatta kanser riskiniz bile artıyor. Üstelik ciddi egzersiz yapıyor dahi olsanız sonrasında uzun uzun oturuyorsanız risk aynen devam ediyor. Hatta oturmak sigara içmenin yeni halidir diye slogan bile üretmişler.

Mutlaka hareket etmeye çalışın. Arkadaşlarınızla cafelerde değil yürüyüşlerde buluşun İşyerinizde sunum yaparken ayağa kalkın. Asansör yerine merdiven kullanın. Yakın mesafeleri yürüyün. Şehir içi dolmuştan 2-3 durak erken inin.

Ha mutlaka oturmak zorundayım derseniz oturma pozisyonuna dikkat. Dik oturun ve her yarım saatte bir esneme germe hareketleri yapmaya çalışın. Bedensel aktivite sizi her yaşta dinç tutar. İnanmazsanız sabahları Adnan Menderes stadına gelip düzenli yürüyüş yapan farklı yaş gruplarından insanları izleyin. Pek çoğu idmanlı oldukları için gün içinde de sürekli yürüyorlar. Ve istisnasız hepsi son derece dinç. Haydi bakalım Bismillah deyip başlayın şu hareketli yaşama. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.