Takip Et
  • 7 Aralık 2015, Pazartesi

Beyaz Kral!

Günümün en popüler öğünü kahvaltı olduğundan beri sabah sofrasında yediğim her lezzet benim için çok önemli oldu. Örneğin; ekmek ev yapımı olmalı, yumurta köyden alınmalı, domates acı biber ve salatalık tarlada yetişmiş yerel tohumdan üretim. Zeytinyağı elbette erken hasat, soğuk sıkım ve organik. Zeytinler evde tatlandırılıyor en az 3 farklı yöntem fakat bana göre bu müstesna öğünün bir de kralı var.

Peynir bittabii. Hani çökelekten eritmeye, sert inekten, tuluma sınırsız bir dünya. Yeryüzünde seveni pek bol olan bu protein ve hayvansal gıda mucizesinin ilk üretiminin MÖ 5000 yıllarına ait arkeolojik buluntularla ilişkilendirildiğini okuyunca hiç şaşırmadım. Polonya'da bulunan arkeolojik eserler peynirin buralara orta Asya'dan geldiği tahminlerine yol açmış. Roma İmparatorluğu döneminde yaygınlaştığı düşünülen peynir; bence MÖ 9000’lerde ilk koyunlar evcilleştirildiğinde keşfedilmiştir.

O yıllarda saklama koşulları hayvan derisi ya da iç organlarına sarmak olduğundan, mideye sarılanlar burada enzimlerle mayalanıp lor peynirine dönüşmüşler. Bir başka öykü ise sütü tuzlayıp baskı altına alan bir Arap’tan bahseder. Avrupa'da daha az tuz kullanıldığı için farklı faydalı mikroplardan değişik lezzette peynirler üretilmiş.

Ülkemizde Çanakkale Ezine başta, Erzurum ve Kars yöresi çeçil peynirleri, küflü Ardahan keçi peyniri, Kars kaşarı, Trakya kaşarı, Bandırma mihaliç kelle peyniri, ,keçi peynirleri, İzmir Tulumu, Van otlu peyniri,lor peyniri, Dil peyniri, Kıbrıs hellim peyniri, Yozgat külah peyniri, Erzincan Tulumu, Karadeniz'de kolot peyniri, İç Anadolu ve Doğu Anadolu küp peyniri daha aklıma gelmeyen varsa beni bağışlasın ağzım sulandı yazamıyorum.

Dünyada ise İskoçya, Aberdeen Crowne, Adelast İsveç mavi peyniri, İsviçre Appenzeller, yumuşak Amerikan peynirleri, İtalyan Asiago, Portekiz Beja koyun peyniri, Fransız Brie, Camembert, Burroto (bence dünyanın en iyi taze peyniri )Rokfor, Yunanistan kaşkaval, feta peynirleri, İtalyan mozzarella, Parmesan, Ricotto, Gorgonzola bir çırpıda akla gelenlerden.

Tabii sofrada bu kralın olmazsa olmaz dostları var. Kavun, karpuz, üzüm, simit, tahin pekmez, karadut reçeli, ve makarna peynirin yol arkadaşları. Buna son dönemde popüler olan peynirli salataları da eklemek lazım.

Pazarda her bütçeye uygun bulunabilen bu beyaz kralla muhabbetinizin daim olması dileğiyle.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.