Takip Et

Facebook ve Kurucusu Hakkında Bilinenler ve Bilinmeyenler!

Öncelikle bilinenlerden başlayacak olursak, bilindiği üzere Facebook, Harvard Üniversitesi öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından 4 Şubat 2004 tarihinde kurulan ve şu an itibariyle 2 milyarı aşkın kayıtlı üyesi bulunan, İnternet’in en büyük sosyal ağlarından biri. Facebook, insanların arkadaşlarıyla iletişim kurması ve bilgi paylaşılması amacıyla kullanılıyor. Facebook ilk kurulduğunda üyelik sadece Harvard öğrencileriyle sınırılıydı. Daha sonra öncelikle Boston bölgesindeki okullara ertesi yıl ise başka birçok üniversiteye üyelik hakkı verildi. Devamında mail adres uzantısı eğitim kuruluşu olduğunu gösteren (.edu vs.) her kullanıcı üye olabilir hale geldi.

27 Şubat 2006'da ise Facebook, kullanıcılarından gelen yoğun istek üzerine, üniversite öğrencilerinin lise öğrencilerini arkadaş olarak eklemesine müsaade etmeye başladı. Bir ay sonra Facebook, kendisine gelen 750 milyon dolarlık resmi bir teklifi redetti. Mayısta, Facebook ağı Hindistan'a ulaştı. Hindistan'da Hint Teknoloji Enstitüsü ve Hint Yönetim Enstitüsü Facebook ağına katıldı. Bunu takiben Ağustos'un yarısında Facebook, Almanya'daki üniversiteleri ve İsrail'deki liseleri (Haifa, Jerusalem, ve Qiryat Gat) ağına katarak çok hızlı bir şekilde yayıldı.

Ve nihayet 11 Eylül 2006'da İnternet’teki tüm kullanıcılara açıldı. Buna karşın mevcut kullanıcı tabanı her ne kadar durumu protesto etse de 2 hafta sonra Facebook, geçerli e-mail adresi olan herkese kayıt olabilme hakkı tanımtı. Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, sahip olduğu servetle artık dünyanın en zengin isimlerinden biri.

 

Zuckerberg ve Facebook hakkında çok az bilinen ilginçlikler ise şöyle: Lisede teknoloji alanındaki çalışmaları ile Microsoft'un dikkatini çeken Zuckerberg, bu şirketten iş teklifi aldı. Ancak genç deha bu iş teklifini reddedip Harvard'a girdi. Facebook ile tanınan Zuckerberg aslında ilk atılımını orta okulda yapmıştı. Zuckerberg orta okulda ZuckNet isimli anlık mesajlaşma programını yazdı. Facebook'un logosunun mavi renge sahip olmasının nedeni Zuckerberg'in renk körü olması. Zuckerberg ancak bu renkte en iyi görüşü sağlayabilmekte. Antik dillere olan merakı ile bilinen Zuckerberg Latince öğrendi. Zuckerberg İngilizce’nin dışında Mandarin dilini de konuşabiliyor. Zuckerberg yurt odasında kurduğu Facebook için pek çok teknoloji devinden teklif aldı. Astronomik teklifleri reddeden Zuckerberg kararında haklı çıktı. Zuckerberg Apple'ın kurucusu Steve Jobs'un izinden gittiğini sıklıkla dile getiriyor. Rakip uygulama Twitter'ı da kullanan Zuckerberg, 2009'dan bu yana 19 kez tweet attı. Özel hayatını gözlerden uzak yaşamaya özen gösteren Zuckerberg bunun için kesenin ağzını da açıyor. Geçtiğimiz dönemde Hawaii'de 100 milyon dolara bir arazi satın alarak gözlerden uzak bir hayat yaşamak için ilk adımını atmıştı.Bir süre önce açıklama yapan Mark Zuckerberg, Facebook'ta 5 milyar kullanıcı hedefi olduğunu açıkladı.

 

Facebook’un ilk yüzünün Al Pacino olduğunu bilenlerin sayısı da çok azdır diye tahmin ediyorum. Facebook'ta her gün kullanıcı hesaplarına 600 bin kez hack girişiminde bulunuluyor. Amerika'daki Facebook kullanıcıları, her gün ortalama 40 dakikayı Facebook'ta geçiriyor. Akıllı telefon kullanıcıları, Facebook'u günde 14 kez kontrol ediyor. Bazı Facebook kullanıcıları, listelerinden bazı kişileri çıkardıkları için (Unfriend) o kişiler tarafından öldürüldü. Facebook, çıkış yapsanız bile daha sonra hangi sitelerde gezindiğinizi takip edebiliyor. Bir araştırmaya göre 3 kişiden 1'i, Facebook'u ziyaret ettikten sonra kendi hayatları konusunda kötü hissediyor. Facebook'ta 30 milyon civarında ölü insan var. Facebook, Twitter ve The New York Times, 2009 yılından beri Çin'de yasaklı. Amerika'da 2011'deki bazı boşanma dosyalarında gösterilen gerekçelerden biri de Facebook'tu. En ilginç bilgilerden biride, Mark Zuckerberg'i Facebook'ta engelleyemezsiniz.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.