Takip Et

Ceset Videosundan Sonra Youtube, Tüm Ünlü Kanalları İncelemeye Alıyor!

Bilindiği gibi Youtube, Google firmasına ait, dünyanın en popüler video paylaşım platformu. Kişi veya kurumlar bu platformda kanallar açarak video paylaşıyorlar. Hem Youtube hem de içerik paylaşanlar bu videolar vasıtasıyla reklam geliri elde ediyorlar. Ancak art arda gerçekleşen skandallar, YouTube'un bu ünlü kanalları bire bir incelemesini gerektirecek gibi görünüyor.

 

Bloomberg’in haberine göre, şirket, “Google Preferred” adını taşıyan üst sınıf reklam programında birlikte çalıştığı YouTube kanallarını çok daha yakından denetleyecek. Google’ın bu denetim sürecinde, hem gerçek moderatörlerden hem de yapay zeka teknolojisinden yararlanarak aşırıcı içeriğe sahip kanalları tespit edeceği söyleniyor. Google geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, moderatör ekibinin büyüklüğünün 10 bin kişiye ulaştığını belirtmişti. Yine Bloomberg'e konuşan bir Google temsilcisi, Google Preferred kanalların, izleyicilere en iyi ve en güvenli içeriği sunmak için oluşturulan bir sistem olduğunu dile getirmişti. Ancak Logan Paul'un yaptığı gibi beklenmedik aşırıcı içeriğe sahip videolar plaforma ciddi zararlar verebiliyor.

 

Aslında YouTube'un içerik yönetimi konusunda yaşadığı problemler son bir yıl içerisinde arttı diyebiliriz. AT&T ve Verizon gibi bir çok büyük marka, videoları aşırıcı ve uygunsuz içerilerin yanında yayınlandığı için platformdan reklamlarını çekmişti. Ardından gerçekleşen ikinci dalga reklam çekilmesi, çocuklar için gibi görünen bir çok içeriğin aslında hiçte çocuklara uygun olmadığı ortaya çıkınca gerçekleşmişti. Şimdiyse Logan Paul'ın "intihar" ormanındaki video fiyaskosu ardından gelen izleyici isyanı, Google’ın acil önlem alması gerektiğini net bir şekilde ortaya koydu.

 

Logan Paul'un kanalı YouTube'un "Google tercihi kanal" rozetine sahip hesaplardan biriydi. Bu rozete sahip kanallar, yüksek takipçi ve izleyici sayısına sahip sponsorlu hesaplardan oluşuyor. Platformun yıldızlarından Logan Paul’ün, bir cesedi gösteren videoyu yayınlaması sert biçimde eleştirildi. Bu eleştirilerden Paul kadar YouTube da nasibini aldı demek yanlış olmaz. Paul'un intahar ormanı videosu rezaletinden sonra YouTube, Paul'un Google Tercihi rozetini elinden aldı. Ancak bu rozete sahip diğer kanallar, YouTube tarafından sıkı bir şekilde teftiş edilecek gibi görünüyor. Eğer bu kanallar YouTube ve Google sponsorluklarını kaybetmek istemiyorlarsa, içeriklerini yüklemeden önce artık iki defa düşünmeleri gerekecek. Paul ise, videoyu çok sayıda kişiye erişmesinin ardından kendi inisiyatifiyle kaldırdı ancak videonun kopyaları hâlâ platformda bulunabiliyor.

 

Google’ın bu denetim kararının altında hem reklam verenlerin endişeleri hem de son zamanlarda yaşananlar rol oynamış gibi görünüyor. Bir text dosyasının yani yazılardan oluşmuş bir dosyanın içeriğini belirlemek, en azından içerisinde şiddet, küfür vs. geçen kelimeleri tespit etmek bugünkü teknoloji ile gayet mümkün. Ancak iş bir videonun ne anlattığı veya hangi görüntülere sahip olduğunu tespit etmek olunca Google’ın dahi işinin bir hayli zor olduğunu belirtmem gerek. Umarım en kısa sürede aşırıcı ve uygunsuz içerikler temizlenir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.