Takip Et

Web Sitenizi Ücretsiz Olarak Google’da Üst Sıralara Taşıyabilirsiniz!

Bilindiği gibi, İnternet üzerinde olan veya dolaşan bilgileri dizinleyerek, İnternet kullanıcılarına sunan programlara “Arama Motoru” denmektedir. Bugün en yaygın kullanılan arama motorları arasında Google ilk sırada yer almaktadır. İnternet kullanıcılarına, bilgileri listeleyen arama motorları üç ana işlevi yerine getirir. Örümcek işlevi, dizin oluşturma işlevi ve sorgulama işlevi. Arama motorlarının özel yazılımları öncelikle gelip sizin sitenizi bulmakta, sitenizi gezip bilgileri toplamakta, bu bilgileri merkez bilgisayarlara göndermekte ve nihayet belli bir algoritma çerçevesinde arama kelimeleri ve siteler arasında bağlantı kurarak, arama yapanlara sonuç olarak belirlediği siteleri getirmektedirler.

 

Yapılan araştırmalarda web kullanıcılarının aradıkları siteye ulaşmada ilk yol olarak %56 oran ile arama motorlarını tercih ettikleri görülmektedir. Sitenin URL adresini yazmak ve favorilerden (Bookmark) seçmek %28 pay alırken, diğer sitelerden bağlantılara/reklam uygulamalarına tıklamak %16 ile son sırada yer almıştır. Buradan hareketle net bir şekilde diyebiliriz ki web sitesine yaratılan trafik büyük ölçüde arama motorlarına bağlıdır.

 

Dünya’da her gün milyonlarca arama yapılmaktadır. Arama motorları ile yapılan aramalarda ortaya çıkan sonuç listelerinde ilk sayfada olmak web sitenizin ziyaret edilme ihtimalini çok fazla arttırmaktadır. Arama motorlarında üst sırlara çıkmanın iki yolu vardır: SEO veya Google’ın Adwors tarzı reklamları ile. Adwords reklamlarına para ödeyerek üst sıralarda çıkabileceğiniz gibi ücretsiz olarak ilk sıralarda yer almak için SEO kurallarına uymak gereklidir.

 

Arama motoru optimizasyonu kısaca SEO (search engine optimization), en kısa tanımıyla web sitenizin içeriğinin arama motorları için uygun hale getirilmesidir. Arama sonuçlarında yüksek sıralarda çıkmak sıfır maliyetle size büyük miktarda ziyaretçi kazandırır. Peki, SEO nasıl yapılır? Nelere dikkat etmek gerekir? Aşağıdaki altı başlıkta bunları sizin için derledim:

 

1- Alan Adı Seçimi:

Arama motorlarında önde çıkmak için site üzerinde site yapısı ve içeriğinde çalışmaya başlamadan evvel hangi anahtar kelimelerin baz alınacağı belirlenmelidir. Kelime seçerken özellikle ürün/hizmet sunduğumuz hedef kitlenin o ürünleri aramak için kullandığı kelimelerin seçilmesi önemli bir husustur. Bu kelimelere “anahtar kelime” denir. Anahtar kelimelerin site içerinde yer almasının yanı sıra alan adının içerisinde geçmesi de sitenin optimizasyonu için avantaj sağlayan bir konudur. Bu nedenle alan adı seçiminde anahtar kelimeleri kullanmak SEO için artı bir değer katar.

 

2- Özgün ve Doğru Sayfa Başlıkları Oluşturma

Sayfa başlığında geçen anahtar kelimeler, o kelime il yapılan aramalarda sitenin önde çıkması için faydalıdır. Her sayfa arama motorlarınca ayrı ayrı değerlendirildiği için, her sayfanın içinde yer alan anahtar kelimeler sayfanın başlığında da bulunmalıdır. Sayfa başlığında geçen kelimeler sayfa içeriğinde de olmalıdır.

 

3- Tanım Meta Etiketlerden Faydalanma

Sitenin kullanıcılar tarafından görülmeyen arka plan kodlamalarında yer alan meta açıklamaları, arama motorlarına hitap eden kodlamalardır. Sitenin genel yapısından bağımsız olarak kolayca manipüle edilebildiği için arama motorlarının meta etiketlere verdiği önem azalmıştır. Ancak yine de site oluşturulurken bu etiketlerin girilmesinde fayda vardır.

 

4- URL Yapısını Geliştirme

Web sitenizdeki dokümanlar için açıklayıcı kategoriler ve dosya adları vermeniz, sitenizi daha düzenli hale getirmesi yanında arama motorları tarafından dokümanlarınızın daha iyi taranmasına da yardımcı olur. Bu da SEO çalışmasına olumlu etki eder.

 

5- Web Sitenizde Gezinmeyi Kolaylaştırın

Web sitenizdeki sayfaların yerleşimi belli bir düzene göre olması SEO açısından faydalıdır. Sitenin kullanıcıları aradıklarını kolayca bulabilmeli yani kullanıcı dostu olması önemlidir. Bu bağlamda kullanıcı alışkanlıklarını ön planda tutmak gerekir.

 

6- Site Haritası Kullanımı

Bir site haritası kullanmak SEO için çok faydalıdır. Site haritası web sitenizin yapısı gösteren basit bir sayfadır ve genellikle sitenizde bulunan sayfaları hiyerarşik olarak listeler. Arama motorları site haritalarını severler. Ayrıca ziyaretçiler sitenizde içeriği bulmakta zorlanırlarsa buradan faydalanabilirler.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.