Takip Et
  • 26 Mart 2018, Pazartesi

BEYNİNİZİ CANLI TUTUN

İnsan beyni bir sünger gibidir. Sadece etraftaki bilgileri değil,yediğimiz yiyeceklerdeki vitaminleri,mineralleri,antioksidanları ve farklı fitokimyasalları da içine alır.Dolayısıyla bugün beslenme şekliniz yarın beyninizin çalışma kapasitesi üzerinde belirleyici olacaktır.

Şimdi size beyninizi üst düzeyde çalıştıracak çok önemli gıdalardan bahsetmek istiyorum; dilerseniz balıklardan başlayalım.Balık konusunda soğuk sularda yaşayan küçük balıklar çok önemli.Hamsi,sardalya,uskumru ve tabi somon.Ancak somon konusuna dikkat.Havuzlarda yetişen somon pek çok sağlık sorununa yol açabilir, asıl faydalı olan vahşi Alaska somonu.Omega-3 ister balıktan alın ister ilaç olarak eczanelerden ,beynimizin dorsolateral ve prefrontal korteksinde mucizeler yaratıyor.Yaşlılarda belleğin geliştiği bile gözlenmiş.Haftada birkaç kez balık tüketiyorsanız ,hiç tüketmeyenlerle karşılaştırıldığında Alzheimer'a yakalanma riskiniz %60 daha az.

Diğer önemli besin kaynağı,Turpgiller ve Yapraklı Yeşil bitkiler.Hergün bir porsiyon yeşil yiyorsanız, beyniniz ileri yaşlarda yaşıtlarınızdan 11 yaş daha genç kalıyormuş, bilesiniz.Brokoli,karnıbahar,bu konuda harikalar yaratan bitkiler.

Gelelim yumurtalara;yıllarca yanlış yönlendirme yüzünden uzak durduğumuz yumurta, mevcut en değerli kolin kaynaklarından biri.Kolin hücre zarlarınızı düzgün çalıştırıp,sinir iletilerinin kalitesini arttırır.

Kahve ve çay tüketenlerde bir beyin tümörü olan gliomanın daha seyrek görüldüğünü biliyormuydunuz.Günlük bir yada iki fincan kahve demans,alzheimer ve unutkanlıklara birebir.

Son dönemde marketlerde hatta sokaklarda bile satıldığına şahit olduğum yaban mersini, öğrenme ve hafızada harikalar yaratıyor.Sınava hazırlanan bireyler için bile düşünülebilir.

Günde bir bardak şarap ve içindeki resveratrol başlı başına bir yazı konusu olabilir.Ama haftada toplam 7 içkiyi geçmemelisiniz.

Beyin için beslenme kadar önemli olan çevresel faktörler de var.Örneğin; plajda vakit geçirmek.Güneşe maruz kalıp D vitamini stoklamak.Kumda çıplak ayakla yürüyüp topraklama etkisinden yararlanmak.Bir saat civarı aktif yüzebilmek.Deniz suyu içerdiği magnezyum,potasyum ve iyot sayesinde son derece faydalı bir kaynaktır.

Ayrıca egzersiz,düşük kalorili beslenmek,şekerden uzak durmak,ayda birkaç gün oruç tutmak,zeytin,organik sızma zeytinyağı,avokado,ceviz,fındık kesinlikle ihmal etmememiz gereken şeyler.Bazılarından daha önceki yazılarımda bahsetmiştim, bazılarını da önümüzdeki yazılarda inceleyeceğiz.

Hepinize sağlıklı ,dikkatli,bilinçli,uyanık bir yaşam dilerim dostlarım. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.