Takip Et
  • 4 Nisan 2015, Cumartesi

AFS/Türk kültür vakfı

1.ve2. Dünya Savaşlarında ambulans şoförlüğü yapan gönüllüler savaşın kötü yanlarına çok fazla şahit oldular. Savaş sonrası bir araya geldiler ve dünyanın her ülkesinden gençler farklı bir kültürde 1 yıl eğitim görseler, birbirlerini daha iyi anlarlar diye düşündüler. Birbirlerini anlayan nesillerin , gelecekte ülkeler arası sorunlar oluştuğunda, savaş yerine diyalog yolunu seçeceklerine inanıyorlardı.

1947 yılında kurulan American Field Service (AFS) nin kuruluş öyküsü böyle. Farklı kültürlerden insanlar arasında kurulacak ilişkiler sayesinde önyargılar yıkılır, hoşgörü ve kültürler arası anlayış artarsa dünya barışının sağlanacağı inancı işin özüdür.

Bu güne kadar tüm dünyada 380 bin civarında genç lise öğrencisi bu programdan yararlanmış. Ve pek çoğu kendi ülkelerinde önemli konumlara gelmişler. Ülkemiz bu programa 1952 yılında katılmış ve bugüne kadar yaklaşık 5 bin kişi (bu satırların yazarı dahil) bu programdan yararlanmışlar.

11 Eylül saldırısı sonrası Amerika Müslüman ülke gençlerini ülkesinde benzer bir programla 1 yıl ağırlamaya karar verince, Amerikan Kongresinin kararıyla oluşturulan birliğe AFS te katılmıştır. Bu yeni program Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study kısaca YES programı olarak adlandırılır. Liselerce form doldurtulan öğrenciler, yazılı ve sözlü mülakatlardan geçerek seçilirler. YES ve AFS sınavları ayrı ayrı sınavlardır. YES sınavında İngilizce bilmek önemli iken AFS de şart değildir. Öğrenci AFS’ye dahil olan pek çok ülkeden birine gidebilir. 1 yıl bir gönüllü aile yanında kalıp lise eğitimine devam eder.

AFS Ege Bölge Ofisi İzmir’dedir. Tüm organizasyon daha önce bu programa katılmış biz gönüllüler tarafından yürütülür. 2014 yılından itibaren üniversite öğrencileri de değişim programına dahil edilmişlerdir. Ayrıca 35 yaş üstü yetişkinlere yönelik EVA ve ADAM değişim programları ve yaz ayları için kısa dönem değişim de mümkündür. Dilerseniz kış ya da yaz dönemlerinde evinizde yabancı bir öğrenci de ağırlayabilirsiniz.

Bildiğim kadarıyla Aydın Atatürk Anadolu Lisesi bu programlarla oldukça ilgiliydi. Başka okullarımız ve öğrencilerimiz için de katkı koyacağına inanıyorum. Yazımı bu programdan yararlanmış bazı tanıdık isimlerle bitiriyorum.

İsmail Cem, Şükrü Sina Gürel, Nevra Serezli, Ķerem Yılmazer, Korel Goymen, Ersin Faralyalı, Asaf Savaş Akat, Jale Yilmabasar, Turkel Minibaş, Salih Memecan, Gülay Göktürk, Murat Tuzcu, İbrahim Betil, Faruk Logoglu, Ali Taran, Lale Aytaman, Fethi Heper, Ayşegül İldeniz, Çiğdem Kağıtçıbaşı... 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.