Takip Et
  • 31 Ekim 2022, Pazartesi

Cumhuriyet Bayramı ve Çocuklarımıza Tarihimizi Öğretmek

Cumhuriyetimizin 99. Yılını kutlarken, sizlerle çocuklara bizi biz yapan tarihimizi neden ve nasıl öğretebileceğimizi paylaşmak istedim. Bir sonraki neslimiz olan çocuklarımıza neden tarihimizi biz öğretmeliyiz? Çünkü tarih hikayelerden oluşur ve bu hikayeler tarafsız ve yalın maalesef olmaz. Yanlış kaynaklarla öğrenilen bilgiler hiçbir zaman sağlıklı olmayacaktır. Bu geçmişimizi oluşturan olaylar, kişiler ve durumları çocuklarımıza aktarmadan önce bizler sağlıklı bilgi edinmeli ve doğru değerlendirerek çocuklarımıza öğretmeliyiz.

Çocuklar her zaman köklerimizi, geçmişimizi merak eder ve bilmek isterler. Aynı zamanda çocuklar “Ben nereden geldim?” sorusu ile başlayan geçmişle ilgili meraklarını gidermek isterler. Bu durum biz yetişkinlerin bilgi birikimi ve değerlerini bir sonraki neslimiz çocuklarımıza sağlıklı aktarmak için bir fırsattır. Hem de çocuklarımız ile geçirilecek olan kaliteli bir zamandır. Tarih hikayeleştirildiği zaman içselleştirilebilir. Çocuklarımıza önce ailemizin tarihinden bahsetmeliyiz. Aile tarihi, kendi köklerimiz soy ağacımız ile başlar. Çocuğunuzun nereden geldiğini ve ailenin hangi kısmında yer aldığını bilmeye ihtiyacı vardır. Bu nedenle çocuğunuza, ailenizi soy ağacı yaparak ve büyük büyük anneniz ve büyük büyük babanıza dayanan hikayelerle anlatmaya başlayın. Ailenin nasıl büyüdüğünü ve ailenin köklerinde kimlerin olduğunu çocuğunuzla paylaşın.

Yaşadığımız toprakların tarihini çocuklarımıza hikayelerle, duygularımızla anlatalım. Görerek, duyarak, koklayarak ve hissederek öğreniyoruz. Bu nedenle çocuklar hikayelerle, deneyimlerle öğrenir. Bu nedenle çocuklarımıza kendi soy ağacımız ve köklerimizi anlattıktan sonra sıra yaşadığımız topraklara gelir. Bu topraklarda var olan milyonlarca hikâyeden çocuğunuza aktarmak istediğiniz bilgi ve değerleri hikayeleştirip hatta onu evinizde oyuna çevirerek öğretebilirsiniz.

Çocuklarımıza milli ve insani değerlerimizi aktarmak için bayramlar çok önemlidir. Milli bayramlarımızda birlik ve beraberlik içinde olmanın coşkusunu çocuklarımıza yapılan bayram törenlerine birlikte katılarak, yapılan bayram törenlerini birlikte izleyerek aktarabiliriz. Fikrimizi, bilgimizi, kültürümüzü ve değerlerimizi çocuklarımıza aktarabildiğimiz kadar var olacağız.

Yaratıcı düşünen, çalışkan, başarılı, azimli, saygılı, tüm güçlüklerle baş edebilen Cumhuriyetimizin Evlatlarıyla nice bayramlara… Yaşasın Cumhuriyet! 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.