Takip Et
  • 6 Şubat 2023, Pazartesi

ÇOCUĞUNUZLA KONUŞUN

Bilgisayar ve internet çağında doğan günümüz çocukları, teknolojinin faydaları kadar zararlarını da görüyor. Günümüz çocukları, teknolojinin sunduğu imkanlarla sınırsız bir şekilde dünyayı keşfetse de özellikle 3 yaşına kadar çocuklarda televizyon izlemek, bilgisayar oyunları oynamak dil gelişimini olumsuz etkiliyor. Televizyon ve tablet kullanımı özellikle küçük yaşlarda çocuğun dil gelişimini olumsuz etkiliyor, sosyal iletişim becerilerinin gelişmesini önlüyorr, duygu durumunu, beyin gelişimini olumsuz etkiliyor. Çocuğun hareketsiz ekran başında oturması nedeniyle obeziteye neden olabiliyor.

Çocuklarda dil gelişimi 2-5 yaş arası dönemde meydana gelir. Dil gelişiminde rol oynayan faktörleri zeka, işitme ve görsel algının yanı sıra çocuğun yaşadığı çevre ve sosyoekonomik koşullardır.Ebeveynlerin erken dönemden itibaren bebekle ilgilenmesi, konuşması, söylediklerini mimiklerle desteklemesi ile bebeğin taklit ederek dili öğrenmeye başlaması, özellikle anne tarafından sunulan sözel uyaranlar dil gelişimini olumlu yönde etkiler.

Çocuğunuzla konuşmak, şarkı söylemek, sayı saymak, oyun oynamak, çocuğunuza kitap okumak, hikaye anlatmak dil gelişimi için çok yararlıdır. Anne ve babalar çocuğu ile konuşmalı, çocuğunu dinlediğini belli etmelidir. Çocuk karşılık verdiğinde cesaretlendirilmeli, teşvik edilmeli, memnuniyet belli edilerek olumlu geri bildirim yapılmalıdır. Böylece çocuk öğrenmeye, denemeye, kendini ifade etmeye teşvik edilmiş olur. Çok kalabalık ve gürültü olmayan yerlerde oyun oynamak, sesler çıkarmak daha uygundur.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.