Takip Et
  • 15 Ağustos 2022, Pazartesi

ÇOCUKLARA VERİLEN SÖZLER

Çocuklarınıza verdiğiniz sözleri mutlaka tutmanız gerekir. Çocuktur bu anlamaz demek çok yanlış bir davranıştır.Çocuktur anlar, hisseder, fark eder, merak eder sonra da aynısını yapar. Bunu sosyal hayatınızda, diğer insanlarla ilişkilerinizde de uygulamanız çocuğunuz için iyi bir örnek olacaktır. Çünkü çocuklar aynı zamanda iyi birer gözlemcidirler de. Kendilerine en yakın insanları daha çok gözlemlerler ve örnek alırlar.

Nasıl ki size verilen sözler tutulmadığında sinirlenip öfkelenebiliyorsanız çocuğunuz da ona verdiğiniz sözü tutmazsanız sinirlenip öfkelenecektir. Bu durumda tutamayacağınız sözleri vermemeniz de yerinde olacaktır.

Çocuklar isteklerinin olması için diretirler, inatlaşırlar. Çünkü çocuklar okul öncesi dönemde ben merkezci davranırlar. Böyle durumlarda davranışlarını onaylamasanız bile onun duygularını anladığınızı ama isteğinin o anda olamayacağını belirtmeniz yerinde olacaktır. Sakinleşmesi için telaş yapmadan beklemeniz, panik yapmamanız gerekir. Sinirlendiğinde,inatlaştığında,

ağladığında git başka yerde ağla, sakinleşince gel demek onun duygularını kabul etmediğinizi, onu bir birey olarak görmediğinizi çocuğunuza hissettirecektir.

Ona böyle durumlarda alternatif seçenekler sunabilirsiniz. İçlerinden birini seçmesini söyleyerek tercih yapma şansının olduğunu hissettirebilirsiniz. Böylece çocuğunuz da tercihin kendisinde olduğunu hissederek motive olacaktır, kendine güven duyacaktır. Motive olduğu için sakinleşecek ve inatlaşmayacaktır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.