Takip Et
  • 16 Mayıs 2022, Pazartesi

İzin Verici Anne Baba Tutumu

Anne- baba tutumları kişiden kişiye, aileden aileye değişmektedir. Ailelerin özelliklerine ve kişilerin karakterlerine göre anne- baba tutumları şekillenir. Bazı tutumlar çok koruyucu olurken bazıları tutarsız, izin verici veya demokratik olabilir. Bu yazımda sizlere izin verici anne-baba tutumlarını anlatacağım.

İzin verici anne baba tutumunda anne- babalar çocuklarına sınırsız özgürlük hakkı verirler. Çocuklarının davranışlarını kontrol etmezler hatta bazen çocuklarını ihmal ederler. Çocuklarda sınır kavramı gelişmez. Bu nedenle çocuklar başkalarının hissettikleriyle, düşünceleriyle çok da ilgilenmezler. Aşırı serbest tutum çocuğun aileye hükmetmesine ve saygısız davranmasına neden olur.

Çocuk okula başladığında kural ve sınır bilmediği için okula başladığında sınıfa ve okul ortamına uyum sağlamakta zorluk çeker. Arkadaşlarına, çevresine ve öğretmenine karşı kırıcı, gergin ve saldırgan tutumlar sergileyebilir. Toplumsal kuralları yok sayabilir. Empati duygusu geliştiremediği için başka insanların hissettiklerine ve düşüncelerine saygı duymaz. Bencil ve işine geldiği gibi davranabilir. Bu da çocuğun toplumda ve okulda dışlanmasına ve yalnız kalmasına neden olabilir. Ayrıca aile ve çocuk için ileride büyük problemlere neden olabilir.

Her ailenin çocuğu biricik ve değerlidir. Fakat çocuğun iyi bir geleceğe sahip olması, sağlıklı büyümesi ve topluma faydalı bir birey olması için kuralları ve sınırları bilmesi gerekir. Çocuğunuzun her istediğini yerine getirmeniz çocuk için, sizin için iyi gibi gözükebilir ama kural ve sınır tanımayan bir çocuk ileride aile için büyük pişmanlıklara yol açabilir. Çocuk ileride suça itilebilir, istismar edilebilir. Çocuk yetiştirmek ince bir çizgi üzerinde yürümek gibi zahmetli ama bir o kadar da mutluluk ve gurur verici bir iştir 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.