Takip Et
  • 10 Ocak 2022, Pazartesi

Çocuklara kitap seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Kitaplar, çocuğa insan, hayvan ve doğa gerçekliğini tanıma, bulma ve keşfetme olanağı verir. Çocuğun duygularını, beğenilerini, düşüncelerini biçimlendirir, geliştirir. Görselleri ve içeriği ile çocuğun ilgi alanına girerek onu hem eğlendirip hem yeni davranışlar kazanmasını sağlar.

Kitapların bu işlevlerini yerine getirebilmesi için çocuğunuza kitap seçerken bazı kriterlere dikkat etmeniz gerekir. Çocuğunuza aldığınız kitap onu yaratıcı ve eleştirel düşünmeye, araştırmaya teşvik etmeli, öğüt veren bir yaklaşım benimsememelidir. Bir öğüt vermekten daha çok çocuğun kendi kendine bir şeyler öğrenmesini sağlamalıdır.

Kitap eğlenmek, hoş ve güzel vakitler geçirmek için de okunur. Özellikle küçük çocuklar için içeriğinin eğlendirici olması önemlidir.

Ayrıca kitapta argo ve müstehcen ifadeler olmamalı ve az kelime ile çok şey anlatılmış olmalıdır. Kaba güç ve şiddetin yerine iletişim kurmayı, yardımlaşmayı, paylaşmayı, birbirine saygı duymayı özendirmelidir.

Çocuğunuza aldığınız kitap yaşına ve gelişim dönemine uygun, resimleri anlaşılır, canlı, ilgi çekici ve konuya uygun olmalıdır. Kitaplardaki resim-metin ilişkisi öğrencilerin algılama ve yorumlama becerilerini geliştirir.

Çocuklara kitap seçerken hep aynı konu ve karakterlerin olduğu kitapları seçmemeye dikkat etmeniz gerekir. Farklı konular, karakterler ve çizimler çocuğunuzun daha yaratıcı düşünmesine ve farklı bakış açıları geliştirmesine katkıda bulunur.

Aldığınız kitaplar karton kapaklı, çocuğunuzun rahat taşıyabileceği boyutta ve ağırlıkta olmalıdır. Özellikle yaş küçüldükçe kitabın malzeme kalitesi ve kolay yıpranmaması daha çok önem kazanır. Sadece kapak ve resimler yanıltıcı olabileceği için kitabı aldıktan sonra mutlaka önce kendiniz okuyunuz daha sonra çocuğunuza okuyunuz.

Unutulmamalıdır ki kitap aynı zamanda bir kültür taşıyıcısıdır. Geçmişi tanıtır, yeniyi sezdirir ve ufkunuzu açarsa daha değerlidir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.