Takip Et

Gıda zehirlenmesinden korunmak için nelere dikkat etmeliyiz?

Yaz aylarında artan sıcaklıkla birlikte mikrobiyal aktivite de artar. Bunun sonucunda istenmeyen mikroorganizmalar özellikle bazı gıdalarda oldukça hızlı çoğalır. Gıdayı hazırlama, saklama, pişirme esnasında hijyene dikkat edilmemesi ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Besin maddesi tarladan sofraya gelene kadar her aşamada dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. Sağlık tehlikesi oluşturan gıda zehirlenmesini engelleyecek bazı tüyolar;

Dışarıda tüketilen kıyma, tavuk, et, süt, peynir, krema içeren yiyeceklere dikkat edilmeli ve et iyi pişmiş olmalı

Açıkta satılan yiyecekler ortam ve sıcaklıktan dolayı daha kolay bozulabileceğinden satın alınmamalı

Bilinmeyen yerden açık süt alınmamalı, UHT/pastörize süt tercih edilmeli

Pişen yemekler oda ısısında 2 saatten fazla bekletilmemeli ve buzdolabına kaldırılmalı

Yumurta çatlak ve kirli olmamalı, tüketmeden hemen önce yıkanmalı

Yumurta yıkanıp buzdolabında saklanmamalı, gözenekleri açıldığı için su kaybı ve mikrobiyal geçiş olabilir

Sebze ve meyveler iyice yıkanmalı

Buzdolabında çiğ ve pişmiş ürünler birbirine temas etmemeli

İçme suyu bilinen yerden tüketilmeli veya kaynatılarak kullanılmalı

Buzluktan çıkarılıp çözdürülen besinler tekrar dondurulmamalı

Çiğ et ve sebze aynı yerde ve aynı gereçlerle kesilmemeli

Mutfakta yemek hazırlarken kişisel hijyene özen gösterilmeli

Çiğ et, tavuk, balık, yumurta gibi ürünlere dokunduktan sonra eller sabun ve sıcak suyla yıkanmalı

Bu tüyolara dikkat ettikten sonra bildiğiniz ve hijyenik olduğuna güvendiğiniz yerden yemeyi tercih edebilirsiniz. Satın aldığınız paketli ürünlerin üretim tarihini ve son tüketim tarihini kontrol etmeyi unutmayınız. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.