Takip Et

Kasım Ayı Sebzeleri

Serinleyen havalarda bağışıklık sistemini güçlendirmek için meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmek gerekir. Bu şekilde besin değeri ve antioksidan özellikleri oldukça yüksek kalır. Ayrıca mevsiminde beslenmek ekonomiktir. Mevsiminde olmayan besinlerin üretiminde kullanılan kimyasallara maruz kalma oranı azalır. Doğayla daha uyumlu beslenerek sağlık riskleri de önlenmiş olur. Kasım ayı sebzelerinden bazılarına ve sağlığa etkilerine göz atalım:

Havuç: Beta karoten, K vitamini, potasyum ve çeşitli B vitaminleri içerir. Antioksidan etkisiyle kanser önleyicidir. Cilt ve göz sağlığını korur. Glisemik indeksi pişirildiği zaman yükselir. Diyabeti olan hastaların çok fazla tercih etmemesi gerekir.

Turp: C vitamini, potasyum ve bazı mineraller içerir. İçerdiği izotiyosiyanat maddesi hücre yenilenmesini sağlar.

Lahana: Kalsiyum, folik asit, C vitamini ve güçlü antioksidanlar içerir. Düşük kalorisinden dolayı zayıflamaya yardımcı olur. Vücudu toksinlerden arındırır.

Kereviz: A, C, K vitaminleri, folik asit, potasyum, kalsiyum ile bol lif içerir. Kan basıncını ve kolesterolü düzenler. Ülserden korur. Karaciğerde iyileşme sağlar.

Karnabahar: A, B, C vitaminleriyle kalsiyum, potasyum, fosfor bulunur. Kalp damar hastalıklarına karşı korur. Mide koruyucudur. Sinir sistemine faydalıdır. Lif oranı yüksektir.

Pancar: Beta karoten, folik asit, A, B, C vitaminleri bulunur. Spor öncesinde pancar suyu içmek enerji verir ve dayanıklılığı artırır. Mide sorunlarına iyi gelir. Karaciğer temizler. Detoks etkisi verir.

 

Zeytinyağlı Kereviz Yemeği

2 adet kereviz

1 adet pırasa

1 adet patates

2 adet havuç

2 adet kuru soğan

Birkaç diş sarımsak

2 adet mandalina suyu veya 1 adet portakal suyu

Yarım çay bardağı zeytinyağı

Yarım çay bardağı su

Tuz

Yapılışı: Tencereye halka şeklinde doğradığınız soğan, dilimlenmiş kereviz, havuç, patates ve pırasa kat kat dizilir. En üste sarımsak ve kerevizin yeşil yapraklarından koyulur. Daha sonra su, zeytinyağı ve mandalina suyu eklenir. Tencerenin kapağı kapatılarak pişirilir. Soğuduktan sonra servis edilir. Afiyet olsun.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.