Takip Et
  • 22 Kasım 2016, Salı

Devlet Memurları Anonim veya Limited Şirket Ortağı Olabilir Mi?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 28. Maddesi'nde; "Memurlar Türk Ticaret Kanunu'na göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç). Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamazlar. Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleri ile özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın dışındadır." hükmü yer almaktadır.

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 16. Maddesi'ne göre "Ticaret şirketleriyle, amacına varmak için ticari bir işletme işleten vakıflar, dernekler ve kendi kuruluş kanunları gereğince özel hukuk hükümlerine göre yönetilmek veya ticari şekilde işletilmek üzere devlet, il özel idaresi, belediye ve köy ile diğer kamu tüzel kişileri tarafından kurulan kurum ve kuruluşlar da tacir sayılırlar.”

Ayrıca 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 124 üncü Maddesi'ne göre "Ticaret şirketleri; kollektif, komandit, anonim, limited ve kooperatif şirketlerden” ibarettir.

Kollektif ve komandit şirketler şahıs şirketleridir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda da belirtildiği gibi devlet memurları ortak olamazlar. Limited ve anonim şirketler ise tüzel kişiliğe sahiptir ve sermaye şirketidir. Dolayısıyla anonim ve limited şirketlerin tüzel kişililikleri tacir sayılmakla birlikte sermaye hissedarları bu sıfatlarından dolayı tacir sayılmamaktadır.

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun anonim şirkete ilişkin 365. Maddesi ve limited şirkete ilişkin 623. Maddesi'nde belirtilen hükümler çerçevesinde; anonim şirketin esas sözleşmesinde veya limited şirketin şirket sözleşmesinde şirketi idare ve temsil edecek kişiler arasında sayılmamak ve bu şirketlerin yönetimi ile denetiminde de görev almamak kaydıyla 657 sayılı Kanun'a tabi devlet memurları anonim veya limited şirket ortağı olabilirler.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.