Takip Et

Kredi Kartlarında Yeni Dönem

Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayınlandı.

Mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dâhil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi on iki aya çıkarıldı.

Yönetmeliğe göre taksit uygulaması; kuyumla ilgili harcamalarda dört ay, elektronik eşya ve bilgisayar alımlarında altı ay, havayolları, seyahat acenteleri, taşımacılık, konaklama, sağlık ve sosyal hizmetler ile ilgili harcamalarda, sağlık ürünü alımlarında, kulüp ve derneklere yapılan ödemelerde ve vergi ödemelerinde dokuz ay olarak uygulanacak.

Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyon, doğrudan pazarlama ile ilgili harcamalar, yurt dışında yapılan harcamalar ve yemek, gıda, alkollü içecek, akaryakıt, kozmetik, ofis malzemesi ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanamayacak.

Yönetmeliğe eklenen geçici madde ise mevcut durumda kredi kartı borçlarını ödemekte zorlanan vatandaşları ilgilendiriyor. Yönetmeliğin yayım tarihi olan 27 Eylül 2016 tarihi itibarıyla kredi kartlarının mevcut borç bakiyeleri kart hamilleri tarafından talep edilmesi durumunda en fazla yetmiş iki ay ile sınırlı olmak üzere taksitlendirilebilecek.

10 bin TL kredi kartı borcu olan bir kişi mevcut durumda 3 bin TL kredi kartı asgari borcunu ödeyerek 7 bin TL’si için aylık 2.02 faiz oranıyla ayda 170 TL faize katlanarak borcunu çevirmeye çalışıyordu. Yapılandırma imkanıyla bu borcunu 0,99’dan başlayan faiz oranlarıyla 72 ayda ödeme imkanı bulacak.

Vadelerin artması geçici anlamda bir çözüm olsa da kredi kartı borçlarının büyümesini önlemek için aşırı harcamalardan kaçınılması gerek. Vatandaşlara borçlanma imkanı getirilmesi illa ki borçlanma yapılmasını gerektirmiyor.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.